Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač je Rajku Kendi danes ponovno izročil predlog razrešitve s položaja strokovnega direktorja Pediatrične klinike. Kenda ima 15 dni časa, da se o predlogu izreče. Po Kopačevih besedah ni pričakovati, da bi se v tem času zgodilo kaj, kar bi vplivalo na odločitev vodstva UKC Ljubljana. Zato pričakuje, da bo Kenda po tem roku razrešen.

Direktorja pravita, da sta težave podedovala

»Po prvem predlogu za razrešitev smo Rajku Kendi na njegovo željo dali možnost, da se o stanju na Pediatrični kliniki dodatno izjasni, a nas njegova pojasnila niso zadovoljila. Želimo, da dr. Kenda prevzame odgovornost za stanje na Pediatrični kliniki,« je dejal Kopač. Vodstvo bolnišnice se tudi v drugo sklicuje na rezultate vzročno-posledične analize in internega nadzora v primeru lanske smrti štirinajstletnega fanta. Po besedah strokovne direktorice UKC Ljubljana Marije Pfeifer delo na kliniki ni bilo ustrezno koordinirano, še posebno ne v službi za kardiologijo. Tam ni bilo hierarhičnega vodenja, nadzornih vizit, strokovnih sestankov, vodenja, ki bi omogočalo komunikacijo na profesionalni ravni med zaposlenimi…, je naštela. Po njenih besedah so se od decembra, ko so imenovali novega vodjo službe Tomaža Podnarja, stvari močno izboljšale.

Svojo objektivno odgovornost za razmere na otroški kirurgiji Kopač in Pfeiferjeva zavračata, saj da sta večino težav ob nastopu svojega mandata podedovala. Lani poleti so na oddelku želeli vzpostaviti »homogeno timsko sredino« tudi s predlogom za premestitev nekaterih zaposlenih na druga mesta, česar pa ni bilo mogoče izvesti. »Stvari smo želeli urediti na mehak način; ker to ni uspelo, zdaj delamo malo bolj odločno,« je povedala Pfeiferjeva.

Kazenska ovadba zoper zdravnika

Potem ko se je septembra zgodil zadnji tragični zaplet, je dečkov lečeči zdravnik Uroš Mazič dobil opozorilo pred odpovedjo; za tri mesece so ga premestili na pediatrično nefrologijo. Po Kopačevih besedah se na kardiologijo ne bo vrnil. Zoper zdravnika so vložili kazensko ovadbo za malomarno zdravljenje.

Trenutno mu ne očitajo le ravnanja v primeru pokojnega štirinajstletnika. V zadnjega pol leta, ko je bil na bolniški, so zdravniki, ki so ga nadomeščali v njegovi ambulanti, odkrili, da je veliko bolnikov vodil pod diagnozo, ki ni bila dokazana. To je pokazal tudi dodatni interni strokovni nadzor. Nekaj neustreznih diagnoz so odkrili že v preteklosti, ker so starši otrok samoiniciativno pridobili drugo mnenje v tujini, od januarja pa so odkrili 22 novih otrok, pri katerih so ovrgli diagnozo. »To je še en problem, ki ga bomo morali rešiti,« je povedala Pfeiferjeva. Na račun neustreznih diagnoz so že prejeli odškodninski tožbi, eno v višini 25.000 evrov.

Kopač je spomnil še, da so že podpisali pogodbo o sodelovanju z italijansko Masso, želijo pa si, da bi sodelovanje na področju kardiokirurgije nadgradili s sodelovanjem tudi na drugih področjih kardiologije in intenzive. Da traja dogovarjanje o prihodnjem sodelovanju bistveno predolgo, je minuli teden sicer opozoril Tomaž Podnar, ki je pri tem omenil tudi možnost odstopa z mesta vodje službe za kardiologijo.

Do kam sega objektivna odgovornost?

Kot smo v Dnevniku že poročali, so v UKC Ljubljana tudi po obnovljenem internem nadzoru ostali pri sklepih, ki izpostavljajo odgovornost Kende za razmere na Pediatrični kliniki. Kenda, ki pri zdravljenju pokojnega fanta ni neposredno sodeloval, vztraja, da nadzor še ne more biti končan. »Zaslišan ni bil Uroš Mazič, tudi sam nisem imel možnosti, da bi dogajanje pojasnil na zaslišanju.« Poleg tega zdravniška zbornica še vedno ni končala nadzora nad lečečim zdravnikom in dvema drugima zdravnikoma iz službe za kardiologijo, pravi Kenda.

Kopaču bo na predlog razrešitve odgovoril, pravi, sedanja odločitev vodstva bolnišnice pa ga je prizadela. »Vsekakor pa je moj trden namen zaščititi svoje dobro ime. Pred objektivno odgovornostjo ne bežim, poudarjam pa, da ta sega mnogo višje. Tudi v pisarno generalnega direktorja in strokovne direktorice Marije Pfeifer. Nobenih težav nimam z odstopom, če to hkrati storita tudi onadva.« Kendi sedanji mandat strokovnega direktorja Pediatrične klinike sicer v vsakem primeru poteče avgusta, upokojitev pa ga čaka jeseni.