Že pred startom sedme dirke svetovnega prvenstva v razredu motoGP v Barceloni je bilo jasno, da bo dirko dobil tisti dirkač, ki bo najmanj »skuhal« svoji pnevmatiki, in očitno je bil to pot to, že drugič zapored, Andrea Dovizioso. Italijan je prvi del dirke začel precej mirno in nato stopnjeval svoj ritem, medtem ko je njegov ekipni tovariš Jorge Lorenzo sprva vodil, a se nato moral zadovoljiti s komaj četrtim mestom. Očitno bodo zmage Ducatija v prihodnje več kot le naključje. »To je bila zelo čudna dirka. Celoten konec tedna smo se ubadali s težavami glede oprijema in tega, kdo bo bolje pazil na svoji pnevmatiki. Dejstvo je, da nismo mogli voziti na vso moč, ker tega niso dopuščale pnevmatike, in očitno sem na njih najbolj pazil vse do cilja. Na koncu so odločale malenkosti, majhne spremembe na motociklu, ki smo jih opravljali skozi celoten konec tedna. Kar ne morem verjeti, da mi je uspelo zmagati v takih pogojih,« je bil zadovoljen Andrea Dovizioso.

Drugouvrščeni Marc Marquez je tako rekoč na vsakem treningu vsaj enkrat padel, na kvalifikacijah celo dvakrat, le na dirki je obdržal dovolj hladno glavo in ni tvegal preveč. Zato se je po dirki celo sam šalil in nekajkrat namenoma padel po tleh, kajti zvrnil se je tudi že pri pripravi motocikla in enkrat v garaži. »Pred dirko mi ni kazalo dobro, napravil sem nekaj napak, pa tudi sicer sem bil ta konec tedna tolikokrat na tleh kot že dolgo ne. Vedel sem, da si moram privoziti dober rezultat, tega smo zdaj potrebovali, zato nisem obupal, tudi ko je kazalo, da pnevmatiki ne bosta zdržali tempa Andree Doviziosa. Sam sem najprej pričakoval, da bo najhitrejši Pedrosa, a potem nas je Dovizioso vse presenetil. Na vsak način sem hotel predvsem končati dirko, zato na koncu nisem več tvegal ničesar. Ker je bil Dovizioso enostavno prehiter,« je povedal Marc Marquez, ki se je veselil tudi zmage brata Alexa v razredu moto2, sam pa bi dirko skoraj končal že po prvih metrih, ko je na startu vanj od strani trčil Danilo Petrucci, a k sreči sta oba uspela ostati na dveh kolesih.

Tretjeuvrščeni Dani Pedrosa je bil na začetku najhitrejši med vsemi, a večje prednosti si vseeno ni mogel privoziti: »Še ena težka dirka v težkih pogojih. Pnevmatike so zelo trpele, mislim, da ni bilo dirkača, ki ne bi imel težav s tem. Sam proti koncu dirke nisem imel več pravega oprijema, paziti sem moral le na to, da ostanem v dirki. Zato je tretje mesto zelo dober rezultat.« Celoten konec tedna pa nista mogla stika z najhitrejšimi najti oba dirkača tovarniške ekipe Yamahe. Valentino Rossi je dirko začel šele kot trinajsti in jo na koncu končal kot osmi. Še bolj je bil razočaran in celoten konec tedna tudi zelo živčen Maverick Vinales. Ta je zaradi težav s pnevmatikami dirko končal celo šele na desetem mestu. Pred obema sta bila celo dirkača Yamahine poltovarniške ekipe Tech 3, Zarco in Folger, kar kaže na to, da je bil to pot očitno lanski Yamahin motocikel boljša izbira. Je pa Vinales z novimi šestimi točkami obdržal vodstvo v skupni razvrstitvi, a je Dovizioso zdaj zaostanek za njim zmanjšal na vsega sedem točk. Naslednja preizkušnja bo v Assnu na Nizozemskem 25. junija.