Letošnji Jazz festival Ljubljana povzema raznolike smernice v jazzu in predvsem dogajanje v ZDA in Evropi, s poudarkom na mladem Berlinu in Londonu. V ospredju bo zapuščina saksofonista in skladatelja Johna Coltrana, ki je star komaj štirideset let preminil pred pol stoletja. Odprtje pripada zasedbi Karkhana, ki povezuje improvizatorje na osi Kairo–Bejrut–Carigrad, med njimi Sama Shalabija na udu. Vračata se madžarski pravljičar Ákos Szelevény s svojimi Akosh S. Unit in Shabaka Hutchings, ki na sledi afrofuturizma in spiritualnega jazza gostuje z južnoafriškimi The Ancestors.

Shepp spet v Ljubljani

Osrednji dogodek bo nastop 80-letnega Archieja Sheppa, morda najbolj ekspresivnega saksofonista v zgodovini jazza, ki se bo poklonil Coltranu, na čigar prelomnem freejazzovskem albumu Ascension je leta 1965 igral skupaj s Pharaohom Sandersom in drugimi kot mladi talent. Shepp, ki se je uveljavil tudi kot pesnik in dramatik, je pomemben glasnik prevratnega glasbenega in družbenega dogajanja prejšnjega stoletja v ZDA. V Ljubljano prihaja že tretjič. Tokrat na željo umetniških vodij festivala Bogdana Benigarja in Pedra Coste, ki sta moči združila že sedmič zapovrstjo, izjemoma z basistom Reginaldom Workmanom, ki je bil član Coltranovega kvarteta. Workman poučuje na konservatoriju v New Yorku, kjer je sprejel tudi več slovenskih študentov. Za zasluge bo prejel posebno priznanje.

V Sheppovem spremljevalnem kvartetu bodo nastopili tudi trobentač Amir ElSaffar, bobnar Nasheet Waits in pianist Jason Moran. Moran s Kris Davis in Craigom Tabornom, ki bosta izvedla samostojni koncert za dva klavirja, predstavlja vrh sodobnih jazz pianistov iz ZDA.

Trobenta!

Eden izmed letošnjih (naključnih) fokusov festivala je trobenta. Vrača se trobentač Ambrose Akinmusire s kvartetom, s katerim je nedavno izdal dvojni album, posnet v legendarnem newyorškem jazz klubu Village Vanguard. Med drugimi na trobenti gostujejo šamanski Rob Mazurek pod vplivom domorodnih ameriških kultur iz teksaških puščav, Peter Evans z odmevno improjazz zasedbo Amok Amor in Portugalka Susana Santos Silva, ki muzicira v kvartetu Hearth s pianistko Kajo Draksler.

Švicarka Lucia Cadotsch, ki ustvarja v Berlinu, bo predstavila kritiško odlično sprejet prvenec Speak Low, na katerem postreže s prepričljivo interpretacijo temačnejših jazz standardov. Eksperimentalnega jazz vokala, ki se napaja v tradicionalni etiopski glasbi, se loteva Sofia Jernberg ob podpori pianista Alexandra Hawkinsa. S koncertom in delavnico se vrača Emilia Mårtensson, britanska jazzovska pevka, ki ustvarja tudi v Izoli, od koder je bila njena babica.

Zaradi lanskega pozitivnega odziva so letos razširili program na prostem v parku Sveta Evrope. Na povečanem odru se bo v treh dneh zvrstilo sedem brezplačnih koncertov, med njimi berlinska zasedba Philm saksofonista Philippa Groperja in domači Artbeaters, sicer pa bo poudarek na sodelovanjih med domačimi in tujimi glasbeniki.