Veliko se je v zadnjih dveh tednih pisalo, da je številka devet najsrečnejša za Rafaela Nadala. »Nič nimam proti, da sem osvojil deseti naslov v Parizu. Številka devet sicer ostaja moja najljubša,« je po finalni zmagi proti Stanu Wawrinki s 6:2, 6:3, 6:1 povedal Rafael Nadal, ki je spisal novo poglavje teniške zgodovine. Nikomur namreč pred njim ni uspelo osvojiti desetih turnirjev za grand slam na istem prizorišču. Letošnja pariška pot je bila za Nadala najprepričljivejša doslej. Največ iger, osem, je namreč izgubil v drugem krogu proti Nizozemcu Robinu Haaseju, v finalu proti Stanu Wawrinki le šest. Švicar je hkrati v četrtem poskusu izgubil svoj prvi finale na turnirjih največje četverice.

Prišel po »La decimo« in jo osvojil

Številke, ki jih dosega Rafael Nadal na pesku, so neverjetne. Danes je v Parizu odigral svoj 82. dvoboj in dobil devetinsedemdesetega. Njegov skalp sta od leta 2004 vzela le Šved Robin Söderling leta 2009 ter Srb Novak Đoković predlani, medtem ko je lani dvoboj tretjega kroga pred začetkom zaradi poškodbe predal. Nadal je v tej sezoni že desetič zmagal na turnirjih serije masters v Monte Carlu in Barceloni, kar prav tako pred njim ni uspelo nobenemu teniškemu igralcu. Skupno je Rafael Nadal osvojil svoj 15. turnir največje četverice ter se utrdil na drugem mestu za Švicarjem Rogerjem Federerjem, ki je dobil 18 turnirjev.

»Strinjam se, da sem letos odigral svoj najboljši turnir doslej. V Pariz sem prišel po zmago, 'La decimo', in jo tudi osvojil. Vnovič sem doživel neverjetne občutke. Takšne lahko športnik doživi le tu, na osrednjem igrišču Philippe-Chatrier. Hvala vam za vso podporo v teh letih na turnirju, ki mi pomeni največ v življenju in ki je moj najpomembnejši,« je bil po dvoboju čustven Rafael Nadal, ki mu je deseti naslov izročil kar stric Toni Nadal, njegov trener od začetka športne poti.

Senzacija Jelene Ostapenko

Pri ženskah je bila najboljša Jelena Ostapenko. Latvijka je iz kroga v krog pripravljala presenečenja, na koncu pa kot nepostavljena igralka pripravila senzacijo ter se veselila senzacionalne zmage, ki je pred pariškim turnirjem ni pričakoval nihče. Jelena Ostapenko je v Pariz pripotovala kot najstnica, 8. junija praznovala 20. rojstni dan ter ga ovekovečila z uvrstitvijo v finale. V soboto je v sklepnem dvoboju v ženski konkurenci pripravila največje presenečenje, ko je bila po dobrih dveh urah s 4:6, 6:4, 6:3 boljša od tretje nosilke Simone Halep. Romunka je bila namreč prva favoritinja turnirja, kar si je priborila z najboljšimi igrami na peščenih turnirjih pred začetkom turnirja v Roland Garrosu. Z zmago bo Jelena Ostapenko lažje živela v preostanku športne poti in življenja. Prejela je namreč 2,1 milijona evrov, na današnji svetovni lestvici pa bo s 47. mesta napredovala na dvanajstega.

»Da bom pri dvajsetih letih osvojila turnir za grand slam, si nisem predstavljala niti v najlepših sanjah. Vse skupaj se mi zdi neverjetno,« je bila vzhičena Jelena Ostapenko. »Vedela sem, da bo Simona Halep skušala igrati agresivno ter mi vcepiti svoj ritem igre. Zato sem se pred dvobojem odločila, da bom igrala še bolj agresivno kot sicer. Kot na vsem turnirju sem pri svoji igri vztrajala, kar se je izplačalo,« je Latvijka razkrila zmagovalno taktiko. Jelena Ostapenko je v finalu pokazala izjemno kakovost, ko se je pobrala po na videz izgubljenem položaju. Simona Halep je namreč vodila z 1:0 v nizih in s 3:0, odtlej pa je do konca dobila le štiri igre od šestnajstih. Premalo, da bi se pri 25 letih veselila prvega naslova za grand slam ter da bi v svojem drugem pariškem finalu prvič zmagala.