Potem ko so na prvih dveh tekmah zmagali, a bili po igri v podrejenem položaju, in na naslednjih dveh izgubili, so hokejisti Pittsburgh Pinguins na peti tekmi finala lige NHL povsem onesposobili Nashville Predators, saj je bil končni izid kar 6:0. Statistika je zdaj na strani moštva trenerja Mika Sullivana. V 17 od 24 primerov je namreč ekipa, ki je v finalu povedla s 3:2, na koncu tudi slavila naslov prvaka.

Če je bil vratar Pekka Rinne junak predvsem druge finalne zmage Nashvilla, je tokrat prikazal eno slabših predstav. Že v prvi tretjini je namreč prejel tri zadetke iz devetih strelov in zato naslednji dve presedel na klopi za rezervne igralce. A tudi njegovi menjavi Juuseju Sarosu ni šlo kaj prida bolje. Dvaindvajsetletni Finec je v drugi tretjini prejel prav tako tri zadetke, le da iz desetih strelov Pittsburgha. »Tekme nismo odprli, kot smo si želeli. Enostavno nam ni šlo nič od rok. Zdaj moramo vso energijo usmeriti v šesto tekmo, kjer nam ne preostane drugega, kot da zmagamo,« je po porazu povedal Pekka Rinne.

Pittsburgh ima v noči na ponedeljek po slovenskem času prvi zaključni plošček, da pride do skupno petega in drugega zaporednega Stanleyjevega pokala. »Obrnili smo list. Predvsem smo izkoristili svoje priložnosti, česar na tretji in četrti tekmi nismo storili,« je povedal eden od junakov tretje finalne zmage Pittsburgha Sydney Crosby, ki pa se zaveda, da finale nikakor še ni odločen. »Vsi se dobro zavedamo, da nas čaka veliko dela, če se želimo veseliti naslova prvaka. Na gostovanju pri Nashvillu ni lahko igrati. A hkrati je jasno, da nam je zmaga na peti tekmi vlila dodatno samozavest in nam dala zagon, ki ga bomo poskušali izkoristiti na šesti tekmi.«