V sklopu 36. maratona Franja bo danes med 16. in 18. uro potekal družinsko-šolski maraton. Starši in otroci bodo s kolesi startali v Ameriški ulici v ljubljanskem BTC, zavili desno na Šmartinsko cesto, vozili v smeri Šentjakoba, kjer bodo prečkali Zasavsko cesto, pot nadaljevali skozi Podgorico, Dragomelj, Pšato, Bišče, Selo pri Ihanu in Domžale, od koder bodo po Ljubljanski cesti vozili do Šentjakoba in nato nazaj v BTC. Na opisani 25 kilometrov dolgi trasi bodo organizatorji uredili po 60 minut trajajoče zapore cest, da bodo zagotovili varnost kolesarjev. Ta čas bo zaprta tudi Šmartinska cesta na odseku od Kajuhove do obvoznice.

Zaradi glavnega maratona, na katerem se bodo jutri kolesarji pomerili na razdalji 156 kilometrov, bodo nekatere ceste popolnoma zaprte, na drugih pa bo promet zaradi kolesarjev le začasno oviran. Med 9. uro in 9.45 bo lokalna cesta med Brezovico in Vrhniko popolnoma zaprta, obvoz pa bo možen po avtocesti. Med približno 9. in 15. uro bodo zaprti tudi cestni odseki med Godovičem in Idrijo ter Cerknim, Kladjem in Trebijo.

Več cest bo zaradi trase maratona zaprtih tudi v Ljubljani. Med 9. in 11. uro bodo zaprte Šmartinska cesta, Kajuhova ulica, Litijska, Poljanska, Roška, Karlovška, Zoisova, Aškerčeva in Tržaška cesta. Med 12. in 17. uro pa Miheličeva, Obvozna, Dunajska, Dimičeva, Kranjčeva, Štajerska cesta, krožišče pri Žalah, Pokopališka ulica in Šmartinska cesta, so sporočili z Mestne občine Ljubljana. V tem času je predvidena tudi zapora avtocestnih izvozov Ljubljana Brod in Ljubljana Bežigrad. Med 11.30 in 15.30 pa bo popolnoma zaprt tudi avtocestni izvoz Vodice. Do Vodic bodo vozniki lahko pripeljali prek avtocestnega priključka Brnik.

Jutri se bodo kolesarji med 11. in 13. uro pomerili tudi na trasi malega maratona, ki meri 97 kilometrov. V tem času bodo popolnoma zaprte ceste na relaciji med Dolgim mostom, Dobrovo, Horjulom, Vrzdencem, Suhim Dolom, Lučinami in Gorenjo vasjo, so sporočili iz Kolesarskega društva Rog.