Svojci ljudi z motnjami v duševnem razvoju iz Litije in Šmartnega pri Litiji so po 20 letih vendarle dočakali dogovor občine in Varstveno-delovnega centra (VDC) Zagorje, da odprejo svojo enoto tudi v socialnovarstvenem centru (SVC) v Litiji. Potem ko v Zagorju še pred dvema letoma niso imeli interesa po enoti v Litiji, predvsem zaradi premajhnega števila potencialnih uporabnikov, previsoke najemnine, ki bi znašala od 13 do 15 evrov za kvadratni meter, in nejasnega deleža obratovalnih stroškov, danes direktorica VDC Zagorje Špela Režun pravi, da bi jim zaradi zapolnjenih zmogljivosti v Zagorju, kamor vsak dan pride 130 uporabnikov iz celega Zasavja, nova enota prišla prav.

Vanjo bi lahko vključili okoli 20 uporabnikov, kolikor jih je sicer vključenih v povprečen slovenski varstveno-delovni center. A ni nujno, da bodo vanj vključili le Litijane in Šmarčane, je dejala Režunova. »Pustili bomo možnost izbire. Če se bo kdo iz Litije še vedno želel voziti v Zagorje, mu bomo to omogočili, enako uporabnikom iz Zasavja, ki bi morda želeli v Litijo,« je pojasnila Režunova in dodala, da se bodo o teh in kadrovskih zadevah, povezanih z enoto v Litiji, začeli pogovarjati septembra.

Župan ponudil denar, ministrstvo hvaležno sprejelo

Veliko, če ne največ, bo namreč odvisno od vsebin, ki jih bodo zagotovili Litijani, saj si Režunova želi čim več aktivnosti za zaposlitev uporabnikov. To bo naloga litijske občine, aktivno pa se je v iskanje zaposlitvenih možnosti v sodelovanju z lokalnimi podjetji vključilo tudi društvo Sožitje, v katerem se ukvarjajo z ljudmi s posebnimi potrebami iz Litije in Šmartnega. Članica društva in ravnateljica litijske šole s prilagojenim programom Marjeta Mlakar Agrež je denimo že pred časom imela idejo o zelenem programu, v okviru katerega bi lahko izdelovali izdelke iz lesa in kovine.

Če bo vse šlo po načrtih, bodo VDC Litija odprli 1. januarja prihodnje leto, delovanje enote pa bo zahtevalo okoli 100.000 evrov na leto, ocenjuje Režunova. In pri tem bosta morali v svojo malho seči tudi litijska in šmarska občina, saj je litijski župan Franci Rokavec sam ponudil možnost subvencioniranja najemnine, kar so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti seveda sprejeli, čeprav je financiranje varstveno-delovnih centrov obveznost države. Na to je na seji občinskega sveta opozoril tudi svetnik Rudi Kozlevčar, a ga je Rokavec zavrnil, češ da je takšna praksa povsem običajna tudi v drugih slovenskih občinah in da po njegovem to subvencioniranje najemnine ne bo dolgotrajno.

Najemnina bo sicer zdaj znašala 8 evrov za kvadratni meter, litijski občinski svet pa je potrdil predlog, da bo litijska občina prispevala približno dva evra za kvadratni meter oziroma 573,64 evra na mesec. VDC Zagorje bo najel 346,82 kvadratnega metra površin v SVC Litija, kar pomeni, da bo litijska občina v resnici prispevala (približno) 1,6 evra za kvadratni meter. In še ta sredstva bodo morali poiskati z rebalansom proračuna, saj je ta sestavljen tako na tesno, da tako rekoč ne dopušča niti minimalnega manevrskega prostora.

V Šmartnem občinski svet o tem še ni razpravljal, je pa iz litijskega predloga razvidno, da bo šmarska občina prav tako subvencionirala približno en evro za kvadratni meter površine. Kolikšen bo njihov dejanski prispevek k najemnini VDC Litija, pa iz litijskega dokumenta ni razvidno.