Thaksin Shinawatra je bil po uspešni poslovni karieri med letoma 2001 in 2006 tajski premier. Ko so ga z vojaški udarom vrgli z oblasti, je odšel v prostovoljno izgnanstvo. V odsotnosti so ga obsodili na zaporno kazen zaradi korupcije in utaje davkov. Od leta 2009 ima črnogorski potni list, čeprav večinoma živi v Dubaju, v najdražjem predelu Dubaja Emirates Hills, kjer ima svoje vile še nekaj drugih voditeljev držav, med njimi zimbabvejski predsednik Robert Mugabe, predsednik Južne Afrike Jacob Zuma in mož umorjene pakistanske predsednice Benazir Bhutto.

Forbes premoženje Thaksina Shinawatre ocenjuje na 1,7 milijarde dolarjev, tako da je kupnina 24 milijonov evrov, kolikor je plačal za 37.000 kvadratnih metrov črnogorskega otoka, zanj skoraj drobiž.

Črna gora je od leta 2008 do danes podelila več kot dvesto častnih potnih listov različnim športnikom, politikom, recimo nekdanjemu palestinskemu ministru za varnost Mohamedu Dahlanu in njegovi soprogi, in poslovnežem, med njimi finančniku Nathanielu Rothschildu iz slavne bančniške družine. Poslovnežem državljanstvo podarjajo zaradi velikih investicij, ki si jih obetajo.