Prvi igralec sveta Andy Murray je v polfinalu OP Francije v tenisu storil vse, da bi se drugo leto zapored uvrstil v veliki finale. Toda Stan Wawrinka, tretji igralec sveta, je bil preprosto boljši. Po dobrih štirih urah in pol se je Švicar maščeval Škotu za lanski polfinalni poraz v Parizu ter dobil osmi medsebojni dvoboj od osemnajstih. Wawrinka se je četrtič uvrstil v finale turnirja za grand slam, vse tri dosedanje finale pa je dobil – dvakrat proti Novaku Đokoviću in enkrat proti Rafaelu Nadalu, tekmecu v finalu.

Murray je v teniški poslastici v podaljšani igri dobil prvi niz, v katerem je Wawrinka vodil s 5:3 ter imel v podaljšani igri zaključno žogico na svoj servis. Britanec je dobil tudi tretji niz, v katerem je Wawrinka vodil že s 3:0 in 4:2. Tudi to ni zadostovalo za njegovo drugo uvrstitev v finale Pariza. Wawrinka je najprej dobil četrti niz, v katerem tekmeca nista imela nobene priložnosti za odvzem servisa, v petem pa je Murray bil razred zase.

»Presrečen sem, da mi je uspelo. Bilo je zelo težko. Odigral sem enega svojih najboljših dvobojev v karieri. Ponosen sem, da sem zdržal tudi psihično, saj je res težko diktirati tempo proti tako izvrstnemu igralcu, kot je Andy Murray. Ves čas sem čutil pritisk, četudi sem imel veliko prednost. Vračal je nemogoče žogice in dobival točke, ki bi jih moral jaz. Vseeno mi je uspelo,« se je veselil Stan Wawrinka. Statistika kaže, da je Švicar pri 32 letih postal najstarejši finalist v Parizu po Nikiju Piliću leta 1973.

Zanimivo, da je kar na štirinajstih dosedanjih medsebojnih dvobojih zmagal igralec, ki je dobil prvi niz. Danes je bil eden tistih štirih, v katerih se je zgodil preobrat. Pravzaprav dva, saj je Murray dvakrat vodil v nizih. »Ko proti Murrayu izgubiš niz, v katerem vodiš, diktiraš tempo in imaš igro, je to nekaj povsem običajnega. Na to je treba biti pripravljen, sicer Andyja ne boš nikoli premagal. Vztrajal sem v svoji igri, v kateri sem sicer storil kar 77 neizsiljenih napak, a izvedel tudi 87 neubranljivih udarcev,« je opisal Wawrinka, ki je danes izgubil šele prva dva niza na pariškem turnirju. »Razočaran sem, saj nisem našel svoje prave igre, povrhu pa še povsem izčrpan,« je bil slabe volje Andy Murray.

Rafael Nadal je upravičil vlogo favorita in brez izgubljenega niza v dobrih dveh urah premagal Dominica Thiema ter se tudi na drugem letošnjem turnirju največje četverice uvrstil v finale. Avstrijec, ki je letos edini premagal Nadala na pesku, se je prepričal o veličini Španca v Parizu. Nadal vnovič ni izgubil niza in bo po prikazanem favorit za deseti naslov na igriščih Rolanda Garrosa. Dodatna motivacija za Nadala je lahko dejstvo, da lahko postane prvi igralec, ki bo na turnirju za grand slam v finalu premagal Stana Wawrinko.