Vodilna slovenska nogometna liga je postala poligon za vlagatelje iz tujine, okoli katerih se krešejo različna mnenja. V nogometnih krogih posebej odmeva zadnji primer z Bonifike, kjer so po propadu zadolženega koprskega kluba posvojili kolektiv iz sosednje ankaranske občine. Pred začetkom nove sezone se porajajo dvomi o kredibilnosti tekmovanja, ki je z vsakim spornim manevrom vse bolj kompromitirano.

Pod vprašajem regularnost lige

V minuli sezoni so skoraj polovico lige obvladovali tuji vlagatelji, večinoma sumljivega slovesa. Nogometna zveza njihovega porekla ne preverja, saj predsednik Radenko Mijatović zatrjuje, da krovna organizacija teh pristojnosti nima. Praksa je pokazala, da se v prvi ligi vrstijo vprašljivi dogodki, ki jih ne zmore zajeziti niti vodstvo nogometne zveze, zato se je pod vprašajem znašla regularnost tekmovanja.

Strnimo nekaj primerov. Olimpijo v zadnjih dveh letih vodi kapitalistični mogotec Milan Mandarić, ki ima vse vzvode odločanja v svojih rokah. Okoli kluba se še vedno smuka dvakrat odstavljeni srbski funkcionar in agent s sporno preteklostjo Ranko Stojić, ki velja za enega najbolj kontroverznih nogometnih funkcionarjev v zgodovini slovenskega nogometa. Rudar iz Velenja je zamočil, ko je odprl vrata srbskim vlagateljem, ki so neposredno povezani s stavniškimi posli. Velenjski klub se je po začetku sodelovanja s srbskim poslovnežem Borisom Vargasem znašel pod večjim drobnogledom javnosti glede nameščanja tekem, avantura srbskih vlagateljev v Šaleški dolini pa se je končala hitro in klavrno.

Celjani so se opekli z ukrajinskimi partnerji, ki so v klub med drugim pripeljali trenerja Igorja Jovičevića in mu priskrbeli trikrat višjo plačo od predhodnika Roberta Pevnika. Vlagatelji z evropskega vzhoda so imeli v Celju odločilno besedo pri sestavljanju moštva in razdelitvi finančne pogače, po manj kot letu dni lomastenja po klubu pa se že neslavno poslavljajo. Manj odmevno je sodelovanje švicarskih vlagateljev v Krškem, vendar sta tudi v Posavju znotraj kluba nastali različni struji.

Prašnikar: Pri nas je vse mogoče

V zadnjih dneh je največ prahu dvignilo dogajanje na Bonifiki, kjer so dovolili propad do vratu zadolženega FC Kopra, ki je bil pred sedmimi leti celo državni prvak. Koprski kolektiv mora zaradi nepreglednega poslovanja in dolgov v četrto ligo, vendar so na Primorskem brez moralnih zadržkov posvojili klub iz Ankarana, ki je na Sveti Katarini deloval več kot petdeset let. Koprska občina z županom Borisom Popovičem vse tesneje sodeluje z vodstvom novega prvoligaša Ankaran - Hrvatini, ki bo odslej nastopal pod imenom Bonifika. Na Obali se tako odpirajo nove priložnosti za sklepanje sumljivih poslov, zaradi katerih je že obubožal FC Koper.

Nogometni trener in dober poznavalec razmer v panogi Bojan Prašnikar v zadnjem obdobju opozarja na vse večje pomanjkljivosti. »V domačem nogometu so se odprle poti, ki niso najbolj označene, zato se pojavljajo različne možnosti pri upravljanju s klubi. Očitno je pri nas že vse mogoče. Načinov tujega vlaganja je ogromno, ključe pa ima v rokah nogometna zveza, ki vodi tekmovanja. Odpirajo se različni ventili, ki ne delujejo pravilno,« je kritičen Bojan Prašnikar, ki ima občutek, da razmere v slovenskem nogometu uhajajo izpod nadzora. »V neoliberalizmu je dovoljeno vse, kar ni prepovedano, zaradi česar se ruši sistem slovenske lige. Če vodilni niso zadovoljni s trenutnim stanjem, bi morali poiskati rešitve, vendar bi za postavljanje norm potrebovali željo, znanje in sposobnosti,« je dodal.

O selitvi ankaranskega kluba v koprsko naročje smo povprašali tudi nogometno zvezo, kjer so nam odgovorili, da je Ankaran - Hrvatini v prvi polovici aprila letos obvestil NZS o spremembi sedeža društva. »Obvestilu je med drugim predložil spremenjeni statut društva, ki med drugim določa, da je klub prostovoljno, samostojno, neprofitno združenje fizičnih oseb, ki se zaradi skupnih interesov združujejo na območju občine Koper,« so sporočili iz NZS. Ankaran - Hrvatini je ob tem dodal, da je spremenil lokacijo predvsem zaradi »nezmožnosti lokalne skupnosti v Ankaranu pri zagotovitvi ustrezne infrastrukture za treniranje in igranje uradnih tekem«. Nogometna zveza vrednostnih sodb o primeru Ankarana - Hrvatini ni podala.