Pri nas se je za oznako te smeri predvsem v arhitekturi uveljavilo ime secesija. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje bodo dan obeležili z vodenim sprehodom po prostorih, ki so bili značilni za to obdobje, po ljubljanskih kavarnah okoli leta 1900.

Ključni element družabnega življenja

Prav v pojavu in razvoju kavarn lahko namreč razberemo družbene spremembe tistega časa - vedno številčnejši srednji razred, porast zasebnega prostega časa in demokratizacijo javnega prostora. Druženje v kavarnah je bilo ključni element družabnega življenja v mestu. V kavarniškem ozračju se je odvijala živahna kulturna scena, v njih so delovala in se prek njih predstavljala različna društva, poleg tega so interjerji novih kavarniških prostorov sledili zadnjim modnim trendom arhitekture in oblikovanja.

Večine danes ni več

Na sprehodu, ki se bo začel ob 15. uri, se bomo ustavili pri izbranih ljubljanskih kavarnah, ki so nastale okoli leta 1900 in ki so bile za živahno družabno življenje v mestu izredno pomembne, sporočajo iz arhitekturnega muzeja. Večine od njih, kot so Narodna kavarna, kavarna Valvasor in Mayer, danes več ni. Opozorili bomo na njihove lokacije, omenili bomo tudi pravkar prenovljeno Švicarijo z letnim vrtom, sprehod pa bomo zaključili z edino kavarno, ki deluje neprekinjeno od svoje ustanovitve dalje, kavarno Hotela Union.

Predstavitev bodočih magistric

Sprehod bo potekal v okviru programa Arhitektura v živo, in sicer kot predstavitev raziskav, ki so jih opravile študentke prvega letnika magistrskega študija na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani pod mentorstvom asist. dr. Martine Malešič. Obiskovalce, ki se morajo na brezplačni ogled obvezno prijaviti po elektronski pošti izobrazevanje@mao.si, bodo vodile Tina Berk, Lea Cotič, Tia Čiček, Kristina Ferk, Silvija Gregorčič, Anja Guid, Amadea Kovič, Tamara Mateša, Eva Simonič, Saša Žafran in Ines Žganec.