Prejšnjo sredo je na računalnik astronomke Jamie Lomax padel manjši pajek, enako pa se je ponovilo dva dni kasneje. Kmalu zatem je po stropu njene pisarne mrgolelo pajkov, zato so na Univerzi v Washingtonu, kjer je znanstvenica zaposlena, poklicali iztrebljevalca. Slednji v stropu ni našel nobenega gnezda in ugibal, da so se mladi pajki po vsej verjetnosti že porazgubili. Vendar se pajki v njeni pisarni niso nehali pojavljati.

Lomaxova se je nato pozanimala o vrsti pajkov, ki niso želeli zapustiti njene pisarne, in jih identificirala kot »zebraste pajke skakalce« (ang. »Zebra jumping spiders« op.p.). Objavo pod geslom #ItIsRainingSpidersNotMen je tudi tvitnila, objavo je prebral tudi sodelavec Alex Parker in jo vprašal, če je že poskusila z laserjem. Nekatere vrste pajkov skakalcev naj bi lovile laser, prav tako kot to počno mačke.

Raje kot rdečega pajki lovijo zelen laser

V imenu znanstvene radovednosti je omenjeno tehniko znanstvenica preizkusila in v pajke usmerjala več barvnih laserjev. Ugotovila je, da sicer reagirajo že na rdečo luč, a jih zelen laser čisto obnori.

Po fenomenu je povprašala znanstvenico Nate Morehouse, ki na univerzi v Cincinnatiju preučuje vid pri pajkih. Pajki skakalci so namreč vizualni lovilci, ki svoj plen iščejo z velikim parom očes na sprednjem delu glave. Celice teh oči vsebujejo dva tipa svetlobnih detektorjev: enega, ki je občutljiv na ultravijolično, in drugega na zeleno. Senzorji sicer reagirajo na obe barvi, ampak so na zeleno veliko bolj občutljivi.

Njihova očesa so sestavljena kot Galilejev teleskop

Obstaja pa še en razlog, zakaj pajki skakalci navdušujejo astronome. Njihova očesa so namreč sestavljena kot Galilejev teleskop. Galilej ga je začel uporabljati v letu 1609, teleskop pa je praktično velika tuba z lečo na koncu. Takšne oči imajo samo tri vrste v živalskem kraljestvu: kameleoni, sokoli in pajki skakalci. Pajki tako vidijo objekte jasno kot golobi ali manjši psi, čeprav so »tube« njegovih oči krajše od milimetra, njihov trup pa ne presega velikosti petih milimetrov.

Znanstveniki so hitro naredili nekaj kalkulacij in prišli do ugotovitve, da bi ti pajki lahko v človeškem primeru videli do Lune, a planeta kot sta Mars in Jupiter bi jim bila že predaleč. Nesrečna plat njihovih teleskopskih oči je dejstvo, da so zelo občutljiva na svetlobo in v temi vidijo zelo slabo.