V Motniku, rojstnem kraju Gašperja Križnika, priučenega čevljarja, ki je z večjim veseljem zapisoval ljudske pravljice kot popravljal čevlje, bo jutri in v soboto 6. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv. Ljubiteljem pravljic in še zlasti družinam se, kot napovedujejo organizatorji, tako znova obetata dva prečudovita pravljična dneva v objemu pravljične narave, saj jih bodo festivalski dogodki zvabili tudi na sprehode.

V petek bo do festivalskega prizorišča organiziran tudi brezplačen prevoz, ki se bo v Kamnik vračal po večernem koncertu Terrafolk Violin Dua in s pogostitve Okusi Kamnika. Festival se bo začel s pripovedkami za odrasle, del programa pa bo na Vranskem, kjer bosta pripovedovalka Irena Cerar in glasbenik Matic Smolnikar v petek dopoldne za otroke pripravila pripovedovalsko-glasbeni klobčič Križnikovih pravljic, pesmi in ugank.

​V soboto si bodo lahko obiskovalci festivala v motniškem parku Pod lipami najprej ogledali predstavo kamišibaj gledališča in igre, ki jih pripravljajo dekleta iz motniške skupine Me4, pod Vrbanovčevim kozolcem bo delavnica kamišibaja, pravljice pa bodo pripovedovali na grajskih razvalinah. Z zanimivimi dejavnostmi se bodo v parku predstavila ​tudi vsa motniška društva, v šoli Motnik pa bo na ogled zaključna produkcija letošnjih udeležencev kamišibaj delavnice.

Dogajanje bo dopolnila likovna razstava ​Podobe Križnikovih pravljic s podelitvijo nagrad udeležencem likovnega natečaja. Dogodek bosta na izviren glasbeno-pripovedovalski način povezovala Rok Kosec in Goran Završnik, znana kot duo Vroča župa, domačin Jože Keršič pa bo mlademu občinstvu povedal nekaj pravljic ​z Menine planine. Festival bodo sklenili s pravljicami ​za odrasle.

Letošnja častna pokroviteljica festivala dr. Marjanca Klobčar, etnologinja in slovenistka, raziskovalka na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU v Ljubljani, je izpostavila: »Pravljice se v Motniku niso naselile po naključju: ko je skozi ta trg tekla pomembna prometna pot med Primorjem in Podonavjem in so v motniških gostilnah prenočevali popotniki in prevozniki, so predstavni svet domačinov bogatile številne zgodbe iz daljnega sveta in iz bližnje okolice. Nekatere so se pomudile v Motniku le kratek čas, druge so se udomačile.«

Predfestivalske aktivnosti so se začele marca z razpisom tradicionalnega likovnega natečaja za osnovnošolce Jenkret je biv – podobe Križnikovih pravljic. Lani se ga je udeležilo 180 otrok iz enajstih šol, ki so se lotili Križnikovih pravljic v stripu. Letos so oblikovali pravljični motiv ali portret Gašperja Križnika za poštne znamke. Ves predfestivalski teden poteka delavnica izdelave kamišibaj gledališča, ki jo vodita Jerca in Igor Cvetko, izkušena pedagoga, pripovedovalca in izvajalca japonske umetniške oblike pripovedovanja zgodb ob slikah na malem lesenem odru. av