Najverjetnejši novi nogometni prvoligaš Ankaran Hrvatini se je odcepil od matične občine in se preselil v sedem kilometrov oddaljeni Koper. Primorski kolektiv z več kot petdesetletno tradicijo je pretrgal vse vezi z domovanjem na Sveti Katarini, vodstvo kluba s predsednikom Sebastjanom Dvojmočem na čelu pa si je poslovne prostore že pred meseci uredilo v koprski dvorani Bonifika.

Vprašljiv manever odpira številna vprašanja predvsem v povezavi z odločitvijo licenčne komisije nogometne zveze, ki je koprskemu klubu zaradi nepreglednega poslovanja in nakopičenih dolgov zavrnila licenco za igranje v prvi ligi in ga pahnila v najnižji rang tekmovanja. Kopru je grozilo, da bo ostal brez nogometnega prvoligaša, vendar je primat v mestu z izdatno pomočjo koprske občine in župana Borisa Popoviča hitro prevzel Ankaran Hrvatini. Predsednik nogometne zveze Radenko Mijatović je pred tednom dni razlagal, da ne verjame v scenarij, da bi se pod ankaranski klub podpisali dosedanji koprski veljaki, a zgodba poteka v nasprotju z njegovimi uradnimi pričakovanji.

Priložnost za Popoviča in Baro

Ankaran Hrvatini je priložnost za premierno nastopanje v prvi ligi dobil predvsem zaradi odločitve Doba, ki se je kot drugouvrščeni klub v drugi ligi odpovedal napredovanju v višji razred. Nogometna zveza je tretjeuvrščeni Ankaran v nasprotju s pravilnikom sprva poslala v dodatne kvalifikacije z Aluminijem, ki so jih zaradi koprskega sestopa v četrto ligo naknadno odpovedali. Primorska nogometna »poroka« se je sicer zgodila že pred leti, ko so se Ankarančani začeli povezovati s koprsko nogometno šolo, letos pozimi pa so domovanje tudi uradno preselili v Koper. Čeprav več državnih in nogometnih ustanov klubski naslov še vedno beleži na Jadranski cesti v Ankaranu, si je vodstvo kluba sedež medtem uredilo na Bonifiki, kjer je moštvo odigralo spomladanski del prvenstva v drugi ligi. Nogometaši so na sprednji strani dresov nosili ime javnega podjetja Marjetica, ki v Kopru zagotavlja »čisto in varno okolje«, klub je zabavo ob povabilu nogometne zveze v prvo ligo priredil v Kopru in jo sklenil v Portorožu, prav tako pa se je prijavil na javni razpis koprske občine.

Ankaran Hrvatini je imel po javno dostopnih podatkih ob koncu minulega leta negativni društveni sklad v višini 184.000 evrov, v prvi ligi pa bo po zagotovilih predsednika kluba Sebastjana Dvojmoča nastopal pod imenom Bonifika. Dvojmoč zatrjuje, da se bo novi prvoligaš »več kot znašel« v najvišjem nogometnem tekmovanju, obenem pa napoveduje, da bodo marsikoga presenetili. Ankaran Hrvatini se je v zadnjem obdobju poleg koprskega kluba tesneje povezal še s kolektivoma iz Cerknice in Ilirske Bistrice, od koder je črpal pomemben del igralcev. Predsednik Dvojmoč je napovedal konkurenčno moštvo za nastopanje v prvi ligi, dosedanjemu trenerju Vladu Badžimu pa so ponudili podaljšanje sodelovanja, vendar diši po menjavi na trenerski klopi. »Igralski kader bodo sestavljali predvsem primorski in slovenski igralci, verjetno pa bomo izkoristili tudi kvoto za prihod treh tujih okrepitev,« pravi Dvojmoč.

Novi koprski prvoligaš verjame v izdatno povišanje sponzorskih sredstev, predsednik Dvojmoč pa bi rad sodeloval tudi z Luko Koper, vendar v pristaniškem podjetju menda niso najbolj navdušeni nad sklenitvijo posla. Dvojmoč je pristavil, da usoda FC Koper še ni zapečatena, saj je omenil, da je vodstvo kluba na mednarodno športno razsodišče v Lozani podalo pritožbo zaradi izgube licence v prvi ligi. Kljub temu se zaradi nadaljevanja prvoligaškega plesa na Bonifiki znova odpirajo priložnosti za sklepanje poslov župana Borisa Popoviča in njegovih sodelavcev, med katerimi je tudi razvpiti agent Andy Bara. O sodelovanju Ankarana Hrvatini s Popovičem veliko povedo že objave na spletni strani kluba, ki se je za pomoč večkrat zahvalil prav koprski občini in njenemu dolgoletnemu županu, ki je nedavno napovedal celo ligo prvakov na Obali.

Ankaran Hrvatini brez navijačev

Podžupanja ankaranske občine Barbara Švagelj nam je v telefonskem pogovoru dejala, da so Ankaranu Hrvatini leta 2015 namenili 19.000 evrov, lani pa le še 5000 evrov: »Občina mora zastopati javni interes, kar je med drugim športno udejstvovanje otrok in mladine. Ankaran Hrvatini je finančna sredstva začel vlagati predvsem v članski pogon, zato je ukvarjanje z mladimi zamrlo. Ankaranski otroci zdaj igrajo v drugem klubu, Ankaran Hrvatini pa z našim mestom razen imena kluba nima nič več skupnega.«

Predstavnica občine, ki je v Ankaranu zadolžena tudi za družbene dejavnosti, je pojasnila, da Ankaran Hrvatini nima svojih privržencev: »Krajani Ankarana nimajo več za koga navijati, saj v moštvu ni domačih igralcev, v Kopru pa so prav tako brez podpore, saj klub ne izvira iz Kopra.« Občina si prizadeva, da bi v Ankaranu imeli nogometni klub, ki bi sledil športnim vrednotam. Kot je dejala Švagljeva, ankaranska občina ne zmore finančno podpirati polprofesionalnega moštva, ki je »nabrano z vseh vetrov«, saj v njem ne prepoznajo lokalne zgodbe. V najboljših odnosih nista niti ankaranski župan Gregor Strmčnik in njegov koprski kolega Boris Popovič, vendar Barbara Švagelj političnih povezav v nogometu ni želela komentirati.