Ob pomanjkanju svežih gospodarskih podatkov so vlagatelji osredotočeni na zasedanje Evropske centralne banke, od katere se ne pričakuje sprememb temeljne obrestne mere. Pozorno bo spremljano njihovo stališče do prilagajanja preostalih ukrepov denarne politike, potem ko se evropsko gospodarsko razpoloženje izboljšuje in inflacija ostaja blizu, a pod ciljno v višini dveh odstotkov.

Zaupanje potrošnikov v evrskem območju je na najvišji ravni v zadnjih desetih letih, kar v kombinaciji z drugimi gospodarskimi objavami nakazuje na nadaljnji pospešek pri krepitvi evrskega gospodarstva. Zadnji ekonomski kazalniki namreč kažejo na najmočnejšo gospodarsko rast po finančni krizi. Vse močnejšo rast pa imajo tudi nekdanje evropske bolnice, kot so Španija, Italija in Portugalska. Obseg bruto domačega proizvoda Italije se je v letošnjem prvem trimesečju zvišal za 1,2 odstotka v primerjavi z istim obdobjem lani, kar predstavlja najvišjo rast po zadnjem trimesečju 2010. Stopnja brezposelnosti je v evrskem območju konec aprila znašala 9,3 odstotka, kar je njena najnižja vrednost po marcu 2009. V povprečju je stopnja brezposelnosti v območju evra merjeno od leta 1995 naprej znašala 9,78 odstotka, z najvišjo vrednostjo 12,10 odstotka v aprilu 2013 in najnižjo vrednostjo 7,30 odstotka v oktobru 2007. Odraz vsega je okrepitev evra, ki je v zadnjem mesecu nasproti ameriškemu dolarju pridobil nekaj več kot 3,7 odstotka.

Za stabilnost evropskega bančnega sistema je poskrbela Evropska centralna banka, potem ko je kot bančni nadzornik zaradi težav španske banke Baco Popular Espanol odredila njeno prodajo. Po precedenčni odločitvi ECB bo omenjeno banko za nominalno vrednost 1 evro kupil španski bančni velikan Santander, ki pa bo prek dokapitalizacije moral poskrbeti za 7 milijard evrov veliko kapitalsko luknjo.