Avtor serije Kriva pota Vince Gilligan je z vzponom in padcem Walterja Whita, preplašenega učitelja kemije, ki postane preračunljivi metamfetaminski kralj ameriškega juga, pred slabim desetletjem povzročil obsedeno stanje med gledalci ter poskrbel za enega boljših finalov na televiziji, prinesel pa je tudi dva emmyja za najboljšo dramsko serijo in sedem emmyjev za igralca Bryana Cranstona in Aarona Paula. Gledalci so serijo od leta 2008 in do leta 2013, ko se je končala, prek televizije in s piratskimi ogledi požirali in po petih sezonah z obžalovanjem sprejeli Walterjevo zasluženo smrt, a kot kaže, se njegova zgodba vseeno še ni do konca izpela.

Najprej imamo tu spinoff Better Call Saul, ki se vedno manj lahko »sramuje« svojega predhodnika, saj mu postaja vedno bolj podoben, kot druga pa je te dni v medije prišla še zanimiva napoved Sonyja. Tretja sezona serije Better Call Saul, v kateri je glavni stranski lik iz Krivih pot, odvetnik Jimmy McGill oziroma Saul Goodman (Bob Oderkink), se počasi približuje koncu, ko bo na spored prišla četrta sezona, pa bomo iz Krivih pot, ki postajajo že prava franšiza, morda dobili še njeno VR-različico.

Kriva pota le začetek

Gilligan je po poročanju revije Variety potrdil pakt s Sonyjem, ki stoji za najbolj priljubljeno igralno konzolo na svetu playstation, zanje pa bo ustvaril nekaj, kar bo temeljilo prav na Krivih potih. Ne bo šlo za igro, temveč za »virtualno izkušnjo«, ki bo vključevala računalniško grafiko, projekt pa bo plod sodelovanja Gilligana in Sonyjevih razvijalcev iger.

Sony s tem projektom želi bolj kot prodajo playstationa, s katerim se igra okoli 60 milijonov ljudi po svetu, vzpodbuditi prodajo, posledično pa tudi razvoj playstationovih VR-očal. Po zadnjih in še čisto svežih podatkih so jih doslej prodali milijon, kar ni malo, a še vedno zanemarljivo malo v primerjavi s številom prodanih igralnih konzol, bi pa ta številka lahko skokovito narasla, če bi kupci očal dobili Kriva pota, ki bi jih lahko skoraj doživeli. Shawn Layden, šef podjetja Sony Interactive Entertainment, ki skrbi za razvoj iger pri Sonyju, je projektu, v katerem bodo Kriva pota prenesli v virtualno resničnost, že dal zeleno luč, kakšna bo ta virtualna resničnost na videz, pa še ni jasno: »Z virtualno resničnostjo smo se znašli v popolnoma krasnem novem svetu. Še vedno poskušamo razumeti, kaj natančno bodo ljudje želeli početi s to tehnologijo, zato je težko podajati napovedi. Ne morem vam reči, kakšen bo VR v letu 2018 ali 2019.«

Vince Gilligan sicer ni bil edini, ki je bil povabljen k sodelovanju, zato se bo v prostorih Sonyja, ki očitno vstopa tudi v svet virtualne televizije, v bližnji prihodnosti zagotovo razvilo še kaj več. Pri Sonyju so na preizkušanje VR-tehnologije skupaj z Gilliganom povabili še šest avtorjev televizijskih serij, od Rona Moora, ki je ustvaril Bojno ladjo Galaktika (Battlestar Galactica), do Davida Shora, ki je napisal Črni seznam (The Blacklist), za očala pa se je prvi ogrel Gilligan, ki je menda takoj rekel, da si želi narediti nekaj z njimi.