Posebne in nenavadne rastline

V zasebnem vrtu Rifnik so na ogled zbirke iglavcev in trajnic ter drevnine. Da lastnik ni pozabil na rastline, ki rastejo v senci in polsenci, dokazujejo številne sorte host, ki se bohotijo kar v štiristo različnih velikostih in barvah listov. Poleg tega lahko v vrtu občudujete številne druge posebne in nenavadne rastline, ki so redke ne le pri nas, temveč tudi v Evropi. Večina je v Sloveniji (in Evropi) popolnoma neznana, čeprav si zaradi hortikulturne vrednosti zaslužijo pogostejšo zasaditev. V vrtu je na ogled tudi največja zbirka slovenskih sort okrasnih rastlin, tako trajnic kot tudi drevnine.

Najstrmejši vrt v Sloveniji

Vrt v strmini družine Franc se ponaša z lepimi zbirkami drevnin in trajnic. Med prijatelji rastlin je znan kot najbolj strm vrt s Sloveniji. Kljub temu sta ga oba lastnika vzorno nasadila in uredila sprehajalne poti. Del prvotne zasaditve sta v preteklih letih zamenjala in posadila kakovostnejše drevnine in trajnice. Na ogled so rastline, ki prenašajo izredno sušo in polno žgoče sonce, obenem pa s koreninami in rastjo zadržujejo odnašanje zemlje.

Kako do obeh vrtov

Vrt Rifnik družine Mauer v Jakobu 7 b, Šentjur, najlažje najdete tako, da se držite kažipotov Arheološko nahajališče Rifnik in cesta vas bo pripeljala naravnost tja. Izlet lahko združite s prijetnim ogledom arheološkega nahajališča, ki leži le slab kilometer od vrta. Vrt v strmini družine Franc pa najdete v kraju Slivnica. Skozi Šentjur zavijete na cesto za Kozje. Ko prevozite kraj Gorica pri Slivnici, vas po približno kilometru in pol kažipot usmeri na desno proti Slivnici.

Več informacij o vrtu Rifnik in podatke o rastlinah najdete na spletni strani www.rifnik.si.