Ena najuspešnejših smukačic bi se rada pomerila z moškimi, ker bi rada videla, kam pravzaprav ženska smukaška šampionka sodi v primerjavi z moškimi. Z moškimi pa bi se rada pomerila na smukih v kanadskem Lake Louisu. Vodja ženskega dela tekmovanj za svetovni pokal pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) Norvežan Atle Skaardal je ob nedavni programski konferenci mednarodne zveze v Portorožu govoril tudi o tej tematiki. Problematiko mešanih smukov so obravnavali na različnih odborih, a končne odločitve še niso sprejeli.

!Gre za preprosto povedano zelo zahteven izziv, kako poiskati najbolj smiseln način za uresničitev takšne zamisli. Mislim, da mnogi ne upoštevajo enakopravne obravnave in enakih pravic za vse. V primeru, da bi privolili in Vonnovi dovolili, da bi tekmovala skupaj z moškimi, potem bi bili prisiljeni tudi moškim dovoliti, da bi se na tekmah merili z ženskami. Nisem prepričan, ali je to tista smer, ki jo želimo zasledovati. Gre za zahtevna vprašanja, o katerih smo govorili tudi v Portorožu. Mislim, da si bo vsak od nas vzel čas, da poleti še enkrat premisli o vsem. Pričakujem pa tudi, da bo ameriška smučarska zveza do naših naslednjih sestankov jeseni v Zürichu pripravila konkreten predlog, kako bi takšen podvig sploh izpeljali, da bi bil še v okviru pravil, ki veljajo za alpsko smučanje,« je v intervjuju za spletno stran fis-ski.com dejal Skaardal. Mednarodna smučarska federacija je leta 2012 že zavrnila prošnjo Vonnove s stališčem, da »en spol ni upravičen do sodelovanja na tekmah drugega spola«.

Celovita prenova tekmovalnega programa

Alpsko smučanje je sicer v postopku celovite prenove disciplin in tekmovalnega programa. Obstajajo razmišljanja o ukinitvi televizijsko in tržno nezanimive alpske kombinacije ter o spremembi tekmovalnega formata superveleslaloma in smuka, z možnostjo uvedbe sprinterskih smukaških oziroma superveleslalomskih različic v dveh vožnjah. Fis želi večji poudarek nameniti paralelnim dvobojem, mestnim temam ter mešanim ekipnim tekmam v paralelnem slalomu ali veleslalomu na izpadanje. Za zdaj kombinacija ostaja na sporedu; tudi na sporedu olimpijskih iger in svetovnih prvenstev.

Svetovni pokal se bo začel oktobra v Söldnu, sklenil pa prihodnjega marca v Aareju. Zlata lisica v Mariboru bo na sporedu prvi konec tedna v januarju, Pokal Vitranc v Kranjski Gori pa prvi konec tedna v marcu. Svetovni pokal se bo februarja prekinil zaradi zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu.