Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so v torek v sodelovanju s kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada na območju Celja, Maribora in Ljubljane opravili skupno deset hišnih in eno osebno preiskavo, ki so potekale tako v zasebnih kot poslovnih prostorih, kjer so iskali sledi in predmete, pomembne za kazenski postopek. »Kriminalisti so preiskovali sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki je bilo storjeno v času od 15. julija 2013 dalje,« je povedala tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin. Osumljeni sta dve osebi z območja Celja, ki sta naročili cenitve družbe, na njeni podlagi pa tudi spremembo načina vrednotenja z namenom slabitve vrednosti družbe. »S tem sta ustvarila 'umetne' pogoje za insolventnost in s tem postopek prisilne poravnave ter v nadaljevanju predlagala kot enega ključnih ukrepov finančnega prestrukturiranja, da bo v osnovni kapital družbe konvertiran ustrezen delež terjatev upnikov, vse z namenom spremembe lastniške strukture družbe oziroma oškodovanja dotedanjih delničarjev,« je pojasnila Trbulinova.

Delničarji oškodovani za več kot 15 milijonov

Osumljenca sta tako s cenitvami, spremembo vrednotenja in zlorabo institutov korporacijskega in insolvenčnega prava delničarje družbe oškodovala za ves vložek oziroma pravice iz njihovih delnic, tako lastniške kot upravljalske, in to za več kot 15 milijonov evrov. Kriminalisti niso odvzeli prostosti nobeni osebi, bo pa zbrano gradivo v hišnih in osebni preiskavi predmet nadaljnje vsebinske presoje. »Glede na količino zaseženih stvari in druge okoliščine predvidevamo, da bo preiskava trajala še kar nekaj časa. Ob koncu bomo javnost seznanili s potekom preiskave in ugotovitvami,« je povedala Trbulinova.

Sodišče zavrnilo ugovor upnika

Kot smo neuradno izvedeli, so kriminalisti obiskali laško družbo Thermana, ki se je pred leti znašla v postopku prisilne poravnave, proti kateremu pa je na celjsko okrožno sodišče aprila 2015 vložil ugovor tudi Borut Dolar, eden od upnikov Thermane, ki je zahteval, naj sodišče družbo raje pošlje v stečaj. A je sodišče takrat njegovo zahtevo proti vodenju postopka prisilne poravnave zavrnilo. Še isti mesec, torej aprila 2015, je Thermana upnike pozivala k vpisu in vplačilu novih delnic. Že julija 2015 je DUTB konvertirala 12 milijonov evrov finančnih terjatev do Thermane v kapital in tako postala skoraj 100-odstotna lastnica družbe. Terjatev je pretvoril, kot je bilo takrat mogoče razbrati iz poročila Ajpesa, tudi mali delničar Borut Dolar, s čimer je bilo povečanje osnovnega kapitala uspešno, sodišče pa je prisilno poravnavo, ki je bila uvedena oktobra 2014, potrdilo. Dokapitalizacijo v višini 12 milijonov evrov je vodstvo družbe predlagalo že leta 2014, a je skupščina delničarjev predlog takrat zavrnila, in to kar dvakrat. Nekateri mali delničarji so opozarjali, da razlogov za prisilno poravnavo pravzaprav ni in da je bila insolventnost ustvarjena umetno, z napačnimi cenitvami kompleksa. Na to, da cenitve kompleksa niso realne, so opozarjali tudi nekateri člani nadzornega sveta, sume pa naznanili kriminalistom.