Ob začetku četrtfinalnih dvobojev v Parizu jo je organizatorjem zagodlo vreme. Spored se je sicer začel ob napovedani uri, po dobri uri dveh ženskih dvobojev na osrednjih igriščih kompleksa Roland Garros pa se je okoli pol štirih popoldne vlilo kot iz škafa. Ravno v trenutku, ko je svojo zadnjo točko na turnirju odigrala slovenska igralka Andreja Klepač. V četrtfinalnem dvoboju med mešanimi dvojicami je Primorka z Angležem Dominicom Inglotom s 6:7 (3), 3:6 izgubila dvoboj proti Čehinji Andrei Hlavackovi in Francozu Edouardu Rogerju - Vasselinu. Andreja Klepač bo torej Pariz zapustila kot četrtfinalistka v konkurenci dvojic in mešanih parov, kar bosta letos najboljši slovenski uvrstitvi.

Vselej je zanimivo spremljati najstnike, ki se prebijajo v članski vrh. Letos v Parizu piše najstniško teniško zgodovino Jelena Ostapenko. Devetnajstletna Latvijka goji izredno napadalno igro, njene žogice pa pogosto zadevajo stranske črte. Z agresivno igro si je Jelena Ostapenko priborila četrtfinalno vstopnico, za tekmico pa je dobila sedem let starejšo Danko Carolino Wozniacki. Latvijka včeraj niti za trenutek ni odstopala od svoje igre, čeprav je pol ure delala neizsiljene napake, saj je pihal tako močan veter, da so njene žogice letele daleč od stranskih črt. Do zaostanka z 0:5 v prvem nizu. V nadaljevanju se je Jelena Ostapenko s pomočjo pariškega občinstva ogrela ter igrala kot prerojena. Dobila je štiri igre zapored, nato izgubila prvi niz, v drugem pa povedla s 5:2. Ko je kazalo, da je neustavljiva, ji je zagodlo vreme in dolgo čakanje na nadaljevanje dvoboja. A ko so se razmere znova izboljšale, je Latvijka nadaljevala z odlično predstavo in dobila drugi in tretji niz s po 6:2 ter tako četrtič zapored ugnala Wozniackijevo. Na drugem četrtfinalu dneva je Poljakinja Timea Bacsinszky s 6:4 in 6:4 brez težav ugnala Francozinjo Kristino Mladenović.

Od spominov se ne da živeti

Današnji spored na igriščih Roland Garrosa bo pester. Po prikazanih igrah v zadnjih krogih bo Andy Murray favorit proti Keiju Nišikoriju. Japonec je doslej dobil le dva medsebojna dvoboja, med njima zadnjega, ko sta se tekmeca pomerila na turnirju največje četverice. Nišikori je bil namreč septembra uspešnejši na OP ZDA v New Yorku. »Lepi spomini. A od njih ni mogoče živeti,« pravi Kei Nišikori, ki se je v osmini finala čudežno pobral proti Fernandu Verdascu, potem ko je bil prvo uro videti povsem izčrpan.

»Kdor pravi, da Rafael Nadal ni glavni favorit za osvojitev letošnjega turnirja, to reče zato, da bi dobil pozornost. Tudi sam menim, da je Rafa glavni favorit. Če pa bi stavil kakšen kovanec na drugega igralca, bi ga položil na ime Andy Murray. Je izjemen tekmovalec, ki je ob pravem času našel najboljšo formo v sezoni, raste mu samozavest in natančno ve, kako priti do končne zmage,« Škota hvali Pat Cash, nekdanji zmagovalec Wimbledona.

Osmerica v boju za prvo lovoriko

Na letošnjem OP Francije je zanimivo, da so se v ženski konkurenci med najboljšo osmerico uvrstile le igralke, ki še nikoli v karieri niso osvojile turnirja za grand slam. Vse se zavedajo izjemne priložnosti za zgodovinski uspeh, še posebej po tem, ker nista nastopili noseča Američanka Serena Williams ter dopinška grešnica Rusinja Maria Šarapova. Poleg tega so se v osmini finala poslovile velemojstrice, kot so Američanka Venus Williams, Rusinja Svetlana Kuznjecova in lanska zmagovalka pariškega turnirja Španka Garbine Muguruza. »Menim, da to dejstvo še v večjo vlogo favoritinje postavlja Simono Halep, ki je bila sicer v mojih očeh glavna kandidatka za zmago že pred začetkom turnirja,« je prepričan nekdanji teniški šampion Mats Willander, ki o Simoni Halep govori le v presežkih ter napoveduje, da bo 25-letna Romunka kmalu postala številka 1 svetovnega tenisa.

Simono Halep čaka velika ovira že danes, ko se bo pomerila z Elino Svitolino. Ukrajinka, ki živi in trenira v Parizu, je namreč v tej sezoni najboljša igralka na svetu. V Rimu, generalki serije masters pred Parizom, je v finalu dobila edini medsebojni dvoboj proti Simoni Halep, na svetovni lestvici pa se je prebila že na šesto mesto. V štirih dvobojih je Elina Svitolina izgubila dva niza, Simona Halep še nobenega.