»Ponovno sem deset minut stal v koloni, ker sta se v vasi Grad v zoženju srečala tovornjak in turistični avtobus ter se skoraj zagozdila,« ob vsakem srečanju s pristojnimi svoje vsakodnevne izkušnje z blejskim prometom opisuje blejski župan Janez Fajfar. Včeraj je svojo zgodbo dopolnil s štetjem avtobusov – na blejski grad se jih je minulo soboto po njegovih besedah povzpelo kar 156.

Poleg turističnih avtobusov, ki si ogledujejo Blejski grad, se namreč na ozki cesti pod gradom, ki vodi proti Gorjam in Pokljuki, srečujejo tovornjaki, polni lesa iz bližnjih gozdov, tovornjaki iz podjetja Lip Bled, turisti, Blejci, Gorjani in vsi, ki so namenjeni na Pokljuko. »Prometni zamaški, ki so vsakdanji prizor v blejskem prometu, niso dobra slika Bleda, ki je najbolj razpoznaven kraj v Sloveniji in celo njegova ikona,« je prepričan župan.

Po obvoznici hitreje tudi do gradu

Najpozneje čez dobro leto bo vsaj na tem delu Bleda drugače, je obljubil svetovalec župana Matjaž Berčon ob tem, ko so vsi pristojni podpisovali pogodbe za začetek del na osrednjem delu severne razbremenilne ceste. Potem ko je marca občina Bled dobila gradbeno dovoljenje, je Direkcija RS za infrastrukturo objavila razpis za izvajalca del. Na njem je za 4,2 milijona evrov vredno investicijo (občina bo prispevala približno milijon evrov oziroma 22 odstotkov), na katero Blejci čakajo že desetletja, izbrala izvajalca Gorenjsko gradbeno družbo s podizvajalci.

Kot je napovedal Berčon, se bodo dela začela kmalu, trajati pa smejo 15 mesecev, zato pričakuje, da se bomo po novi obvoznici lahko vozili že prihodnje poletje. Ne bo pa prišla prav zgolj tistim, ki se bodo hoteli Bledu izogniti na poti v Gorje ali na Pokljuko, pač pa bodo po njej hitreje prišli tudi do želenih ciljev na Bledu. Obvoznica se bo namreč po Berčonovih besedah na več delih priključila občinski cesti, povsem na novo pa bodo uredili tudi priključek proti proti soteski Vintgar in blejskemu gradu, ki ga je lani obiskalo več kot 450.000 ljudi.

Po južni obvoznici končno na Bledu spodobno urejen promet

Medtem ko so včeraj ob zgodovinskem dnevu, kot so ga poimenovali, predstavniki občine Bled skorajda čustveno pogledovali v prihodnost, ko bo ta »turistični biser zablestel tudi na infrastrukturnem področju«, je pristojni minister za infrastrukturo Peter Gašperšič obujal spomine na čas pred dvema letoma, ko si je z Blejci ogledoval traso severne obvoznice in z njimi podpisal protokol o sodelovanju.

»Takrat so bili težki časi, denarja je primanjkovalo. Jasno nam je bilo, da si Bled zasluži drugačno infrastrukturo in da je nujno treba ukrepati. Zdaj pa smo na točki, ko so investicije v cestno infrastrukturo zaživele,« je poudaril, pri čemer je imel v mislih skoraj 200 milijonov evrov iz državnega proračuna za investicije v ceste po vsej državi. »S tem lahko z optimizmom gledamo naprej,« je prepričan.

Ob tem pa je minister Gašperšič poudaril še, da se zaveda potrebe po južni razbremenilni cesti, ki bi močno skrajšala pot iz Lesc v Bohinj, Bled pa bi rešila tranzitnega prometa, ki zdaj poteka vzdolž Blejskega jezera. »Trenutno potekajo odkupi zemljišč. Če bo vse po sreči, bo konec prihodnjega leta vse pripravljeno in leta 2019 pričakujemo zagon del. Potem bo končno Bled tako prometno urejen, kot se to za biser turizma pri nas spodobi,« je še dodal. Blejci pa, z županom na čelu, upajo, da se bodo njegove obljube uresničile. Tiste o južni obvoznici proti Bohinju bodo namreč, tako pravijo prebivalci Bleda, kmalu praznovale Abrahama.