Naj takoj povem, da sem bil nad njenim odgovorom presenečen in začuden, kajti osredotočila se je le na spoštovanje najvišjih standardov Evropske zveze radijskih in televizijskih postaj (EBU) s strani Televizije Slovenije. Takšen odgovor bi mi bil razumljiv, če ne bi bili mi država, ki že ima take TV- in radijske sprejemnike, da jim lahko naravnavamo glasnost po lastni želji. Zato bi morale biti tudi reklame enake glasnosti, da nam ne bi bilo treba ob reklamah ročno zniževati glasnosti. O tem sem govoril. Glede poenotenja glasnosti vseh programskih vsebin, tudi oglasnih sporočil, pa menim, da je povsem brezpredmetno, da se mora RTV Slovenija kot članica EBU podrejati nekim standardom samo zaradi standardov. Prepričan sem, da je tovrstno »evropsko« mešetarjenje televizijskih in radijskih predstavnikov v evropskem prostoru zgolj izletništvo in nabiranje dnevnic.

Ponovno poudarjam, da smo vsa slovenska gospodinjstva z zakonom prisiljena plačevati zaposlene v nedvomno kadrovski preštevilni RTV-instituciji, sploh pa jo je nemogoče primerjati z elegantnimi in maloštevilnimi zasedbami komercialnih televizij. Tudi programsko je mnoge izdelke nacionalke težko primerjati s programi naših komercialk na mnogih programskih področjih.

Nerazumljivo mi je tudi, da je treba za dvomilijonski narod imeti kar tri nacionalne RTV-hiše, poleg ljubljanske še mariborsko in koprsko, in pri tem tri programe iz Ljubljane. TV Slovenija 2 naj bi med drugim pokrival šport, pa vidimo, da ga v zadnjem času s pridom in ceneje prevzemajo komercialne televizije, Slovenija 3 pa itak deset in desetkrat ponavlja razprtije in medstrankarske špetire v vseh organih in komisijah, kar jih v Sloveniji na državnem nivoju obstoja, česar smo se gledalci že rahlo naveličali.

Omenjate mi tudi, naj posredujem konkretne podatke o odstopanjih, ki sem jih zapazil v zadnjem času. Prosim, če prisluhnete poslušalcem in gledalcem, ki so se v zadnjih letih oglašali na vaš za to razpoložljivi telefon, in tam boste našli tudi moje ime in moj glas z mojimi pripombami. Pa še nekaj boste tam našli; pokritiziral sem, da med pogovori z vašimi gosti istočasno predvajate igranje neznanega umetnika po klavirju in s tem utišate intervjuvanca, nam poslušalcem pa ne omogočite potrebne slišnosti.

In čisto za nazadnje: dokaj šepava je tudi primerjava vašega programskega časa, namenjenega oglasnim sporočilom, v primerjavi s komercialnimi televizijami, in pri tem poudarjate veliko strožje odmerjen čas. Če ste že v vašem odgovoru izpostavili to, naj vam povem, da se komercialne televizije stoodstotno prehranjujejo z reklamami, vi pa, kot pravite sami, le 20-odstotno; toda razmerje med reklamami na komercialki in RTV Sloveniji nikakor ni v razmerju 5:1. Zato trdim, da ste si tudi tu odrezali prevelik kos.

Janez Turk, Dob