V zadnjih dneh maja so bili objavljeni rezultati glasovanja v sklopu izbora za najboljše hrvaške restavracije Dobri restorani. Ker bodo rezultati za jedce najbolj zanimivi v prihajajočih dopustniških tednih, smo pogledali, katere restavracije so se uvrstile najvišje. Projekt, ki ga že šest let pripravljata Jutarnji list in Vinart, na Hrvaškem ni majhna stvar. Glasovanje, v katerem sodeluje 500 predstavnikov kulinarične scene iz celotne Hrvaške, od kuharjev, vinarjev in gostincev do turističnih delavcev, novinarjev in kritikov, je tajno ter je dober kazalnik tega, kje trenutno ponujajo najboljšo hrano. Odgovor za letos je Pelegrini, restavracija iz Šibenika, ki se je na prvo mesto lestvice najboljših desetih restavracij na Hrvaškem uvrstila že lani, kar pomeni, da njihova filozofija »razvoj kuhinje se nikoli ne neha« očitno deluje. Seveda to ni vse, zaradi česar je Pelegrini, ki ga Michelin sicer še ni nagradil z zvezdicami, postal ne samo najboljša restavracija Dalmacije, ampak tudi najboljša restavracija Hrvaške, njen glavni kuhar Rudolf Štefan pa chef leta. Restavracija tradicionalno in moderno združuje tako v hrani kot v prostoru, v katerem je zrasla, saj stoji v palači Pelegrini, ki je pred letom 2006 kar 50 let uničena samevala, nato pa je prav zaradi odprtja restavracije doživela temeljito prenovo. Kdo je danes bolj slaven, palača ali restavracija, pa je že drugo vprašanje.

Monte tretji na Hrvaškem, prvi v Istri

Tako kot ime na prvem mestu lestvice najboljših hrvaških restavracij se ni spremenilo niti ime na drugem mestu, ki ga je z bogato ponudbo vin ter mesnimi in ribjimi mojstrovinami izpod rok Kanadčanke Priske Thuring znova zasedla zagrebška restavracija Dubravkin put. Ta je obenem postala tudi najboljša restavracija v Zagrebu, in to že tretje leto, šele na tretjem mestu pa je pristal rovinjski Monte. Šele tretjem zato, ker gre za edino hrvaško restavracijo z Michelinovo zvezdico, se pa Monte lahko potolaži s tem, da je bil izbran za najboljšo restavracijo v Istri oziroma Kvarnerju. Četrto mesto je zasedel zagrebški Noel, ki je, kljub temu da je odprt komaj slabo leto, takoj navdušil z največjo vinsko karto na Hrvaškem in ambicioznimi domislicami, kot je Chefova miza, na katero lahko pride tudi do 40 hodov, peto mesto pa dobrojedcem že dobro znani Plavi podrum iz Voloskega.

Na lestvicah za posamezne hrvaške regije sta poleg Pelegrinija, Monteja in Dubravkinega puta v Dalmaciji, Istri in Zagrebu slavila še Mala hiža iz Mačkovca, ki je najboljša restavracija osrednje Hrvaške že šest let, v regiji Slavonije in Podonavja pa Muzej okusa iz Osijeka.