Romunka Simona Halep ima letos po mnenju večine strokovnjakov vlogo prve favoritinje za osvojitev naslova OP Francije v tenisu. Romunka ima za seboj odlično peščeno sezono, visoka pričakovanja pa na igriščih Rolanda Garrosa upravičuje z igrami. Včeraj se je zgolj po eni uri uvrstila med najboljšo osmerico, potem ko je Španki Carli Suarez Navarro oddala le dve igri, po eno v vsakem nizu.

»Prikazala sem najboljšo igro v tej sezoni. Taktiko, da tekmico držim čim dlje od osnovne črte, sem uresničila do popolnosti. Lepo je biti znova v četrtfinalu,« pravi 25-letna Simona Halep, ki je dobila sedmi medsebojni dvoboj, na petih pa je bila boljša Španka. Največjo težavo Simoni Halep povzroča poškodba gležnja, ki jo je staknila na turnirju v Rimu. Romunka doslej še nikoli ni osvojila turnirja največje četverice. Najbliže je bila leta 2014, ko se je v Parizu uvrstila v finale, v katerem je priznala premoč Rusinji Marii Šarapovi.

Utrujeni Nišikori se je pobral

V moški konkurenci v osmini finala ni bilo presenečenj. Škot Andy Murray je potrdil dobro formo, Švicar Stan Wawrinka izjemno borbenost, Japonec Kei Nišikori vse boljšo nadarjenost na pesku, Hrvat Marin Čilić pa blesti že od začetka pariškega turnirja. Dalmatinec namreč letos na Rolandu Garrosu sploh še ni izgubil niza. Včeraj mu je nekoliko olajšal delo Južnoafričan Kevin Anderson, ki je predal dvoboj, v katerem je blestel zgolj Čilić.

V dvoboju dneva med Wawrinko in domačim ljubljencem Gaëlom Monfilsom Švicar vnovič ni izgubil niza. Tekmeca se odlično poznata, saj veliko skupaj trenirata. »Gaël je eden najboljših obrambnih teniških igralcev, ki lahko vsak trenutek neubranljivo udari žogico. Dvoboji z njim so zelo nepredvidljivi, zato sem bil še posebno zbran,« je tekmeca hvalil Stan Wawrinka, ki je v drugem nizu v podaljšani igri zapravil tri zaključne žogice, četrto pa vendarle izkoristil ter rutinirano dobil dvoboj. Švicar se bo jutri v četrtfinalu pomeril s Čilićem.

Ko je Kei Nišikori izgubil prvi niz z 0:6 proti Fernandu Verdascu, je kazalo, da je Japonec povsem izčrpan. Deloval je povsem brez energije. »Ne vem, kako sem lahko v nadaljevanju dobil drugi in tretji niz, v četrtem pa sem igral kot prerojen,« se je po zmagi čudil Kei Nišikori. »Kei me je povsem uspaval. Ko je začel igrati bolje, nisem našel ključa do uspeha,« je pojasnil Fernando Verdasco, ki je z zmago v prvem krogu proti Aleksandru Zverevu pripravil eno največjih presenečenj.

Ivanišević dobil odpoved

Slabi rezultati so pripomogli, da sta se včeraj razšla najboljši češki igralec Tomas Berdych in njegov trener Goran Ivanišević. Potem ko je Berdych po več letih izpadel iz elitne deseterice ter v Parizu v drugem krogu gladko izgubil proti Rusu Karenu Hačanovu, se je odločil, da s Splitčanom ne bo več sodeloval.

Vrhunec današnjega dneva bo četrtfinalni dvoboj med posamezniki med Novakom Đokovićem in Dominicom Thiemom. Edini letošnji medsebojni dvoboj na pesku je dobil Srb, ki je Avstrijcu v polfinalu v Rimu prepustil le eno igro. Toda dvoboj v Italiji je imel lepotno napako, ker je dan pred tem Thiem premagal Rafaela Nadala in v dveh dneh ni bil sposoben odigrati dveh vrhunskih tekem. V španskem četrtfinalu se bosta danes pomerila Nadal in Pablo Carreno Busta. V ženski konkurenci bosta v četrtfinalu danes prekrižali loparje Francozinja Kristina Mladenović in Švicarka Timea Bacsinszky ter Danka Carolina Wozniacki in Latvijka Jelena Ostapenko.