Na naknadnem referendumu so občani Pirana zavrnili podrobni prostorski načrt za del Fiese. Po sicer še neuradnih podatkih občinske volilne komisije in brez preštetih glasov po pošti je proti uveljavitvi prostorskega akta glasovalo 1237 volilcev, za pa 564 volilcev. S takšnim rezultatom so Pirančani zavrnili prostorski akt, ki naj bi nadomestil stari zazidalni načrt iz leta 2002 in je v nasprotju z novim na pobočju nad zalivom dovoljeval manj obsežno gradnjo.

Tako kot vsa dosedanja glasovanja v občini Piran je tudi tokratni referendum zaznamovala zelo nizka oziroma doslej ena najnižjih volilnih udeležb. Glasovalo je 1821 volilcev ali 11,96 odstotka od skupno 15.230 volilnih upravičencev.

Dvoboj med civilno iniciativo in županom

Spomnimo: referendum so z dovolj zbranimi podpisi občanov dosegli v Civilni iniciativi Piran po tistem, ko so februarja piranski občinski svetniki sprejeli podrobni prostorski načrt za del Fiese. Tam je bila še iz časa, ko je v Fiesi nameraval graditi propadli SCT, predvidena gradnja velikih turističnih objektov, ki bi močno posegli v obalni prostor. Z novim prostorskim načrtom so po besedah župana Pirana Petra Bossmana močno omejili gradnjo, velike objekte, ki so že imeli gradbeno dovoljenje, pa nekoliko znižali in prilagodili Fiesi.

A v civilni iniciativi so bili prepričani, da je občina zgolj prisluhnila trenutnemu lastniku zemljišč Factor projektu in sodelovala v dvomljivem nepremičninskem poslu. Prepričani so, da Fiesa in njena trenutna infrastruktura takšne gradnje ne bi prenesli in jo je treba ohraniti kot zeleno oazo na Obali. S padcem novega prostorskega načrta se podaljšuje veljavnost staremu, ki na obravnavanem območju dovoljuje gostejšo in višjo pozidavo ter gradnjo kar 32 stanovanj več, kot bi jih dovoljeval novi.

Župana Bossmana uspeh pobudnikov referenduma ne preseneča in je po njegovem mnenju odraz tradicionalne porazno nizke volilne udeležbe na referendumih. »Nekoliko nenavadno je sicer, da so občanke in občani podprli obsežnejšo pozidavo, kot jo je predvidela občina, in nedvomno obžalujemo, da bomo morali opustiti naše načrte o ureditvi zelene Fiese in omejitvi gradnje na tem dragocenem koščku obale,« je še komentiral in dodal, da bodo referendumsko voljo dosledno spoštovali ter območje Fiese ohranili zazidljivo tudi v prihodnje. Referendumsko voljo, s katero so volilci zavrnili občinski sklep, so dolžni spoštovati do konca tega mandata, torej do jeseni prihodnjega leta.

Civilna iniciativa: Izbrišimo vse interese

V Civilni iniciativi Piran so seveda zadovoljni. »Upamo, da bo ta zgodba občini v poduk, da po tej poti ne bomo več reševali problemov. Pričakujemo razum in pripravljenost na dialog,« je dejal vodja civilne iniciative Davorin Petaros. Na vprašanje, kako naprej, da Fiese na hitro ne pozidajo po starih načrtih, odgovarja: »Vse interese na tem prostoru moramo izbrisati. Na novo oceniti prostor in ugotoviti, kaj lahko ponudi turizmu, prednost pa moramo vsekakor dati domačemu kmetijstvu in ribištvu.«

Nizka volilna udeležba zanj ni neuspeh. »V Piranu nas ni več veliko, deset do 15 odstotkov nas je domačinov, preostalo so vikendaši. Vse beži. Zemljo prodajamo tajkunom, naše mlade družine pa kupujejo cenejša zemljišča čez mejo v Savudriji,« pravi.

Na padec prostorskega načrta se je že odzvala tudi Družba za upravljanje terjatev bank oziroma k njej pripojeno podjetje Factor projekt, ki je sofinanciral pripravo novega prostorskega načrta. S svoje spletne strani so danes umaknili ponudbo za prodajo zemljišč, ki jih imajo v Fiesi.