kje si? Na Brdu, že vem, in plemenito je, kar počneš za zahodni Balkan ter varnost v Evropi, a je še nekaj drugega, kar ogroža njo in ves svet, ki terja opredelitev. Ameriški predsednik Donald Trump si ni premislil. Ni prisluhnil pričakovanjem svetovne skupnosti, svarilom znanstvenikov, skorajda moledovanju Evropske unije in nedavnega vrha G7 v Taormini, da naj vendar ZDA ostanejo del zgodbe pariškega podnebnega sporazuma, ker bi bil brez njih, kot druge največje proizvajalke toplogrednih plinov, ves svetovni napor, da se brzda prekomerna rast temperatur na planetu in se mu podaljša življenje, vložen zaman.

Uresničil je zloveščo napoved še iz volilne kampanje, da se ZDA ne bodo držale obveze, da bi do leta 2025 oklestile toplogredne emisije za 26 do 28 odstotkov glede na leto 2005. Sicer je najavil nova pogajanja o tem, a jasno dal vedeti, da v apokaliptične napovedi stroke glede posledic segrevanja ozračja ne verjame in da bo njegova prva briga ponovni zagon vsakršne, tudi okoljsko najbolj problematične industrije in s tem nova delovna mesta. Morda pretiravam, a sprožil je, Trump, hitrejše odštevanje časa do konca naše civilizacije in vsega živega na Zemlji.

In mi, spoštovani predsednik? Kje smo? Premier Cerar na twitterju vsaj obžaluje, za kar menim, da je odločno premalo, pa vendar neki odziv je.

Sedaj si ti na vrsti in domnevam, da vsa slovenska in tuja javnost pričakuje več ostrine in odločnosti, vsaj tako kot Macron in Merklova. Odločitev Trumpa gre obsoditi. Pa ne na družbenih omrežjih. Uradno. Ni več časa za lepe, vljudne, prijateljske besede. Slišati mora, gospod v Beli hiši, gnev in obsodbo ozaveščenega in do skupne prihodnosti odgovornega sveta. Sporočilo, da s takšnim ravnanjem ruši ne le dogovor, ki obeta vsaj za kako stoletje več kolikor toliko znosnega življenja na Zemlji, ampak tudi prijateljstvo in partnerstvo tako z nami in z EU kot z vsemi državami, ki so pripravljene žrtvovati del sebe za dobrobit skupnosti, in samega sebe umešča na seznam največjih škodljivcev v zgodovini človeštva.

Tvoj molk, dragi predsednik, je tvoja soodgovornost pri Trumpovem početju.

Aurelio Juri, nekdanji slovenski in evropski poslanec