Vzemite si čas

Ko kuhate z otroki, boste porabili več časa kot sicer. Za kuhanje si torej vzemite več časa in ne pozabite, da je pot do cilja ravno tako zabavna kot cilj, zlasti za manjše otroke.

Načrtujte vnaprej

Izberite ustrezen recept, s katerim boste poskrbeli, da bodo otroci uživali, in ki predvideva veliko nalog, primernih za njihovo starost. Poskrbite, da boste imeli pripravljene vse sestavine in pripomočke. Po potrebi predpriprave opravite, še preden otroke povabite v kuhinjo.

Uredite kuharsko postajo v malem

Otroci naj sedejo za mizo ali pult, stran od vročih površin. Tako vas med pripravo obroka ne bodo preveč motili. Stopijo naj na pručko, da bodo bolje videli, na pultu pa jim pripravite prostor, ki bo namenjen samo njim in na katerem ne bo steklenih predmetov, jajc, mesa, rib in ostrih predmetov (vključno z lupilniki in strgalniki). Počutili se bodo pomembnejše in koristnejše. Dajte jim varne naloge, s čimer boste preprečili, da bi se iz dolgčasa dotikali kuharskega noža ali surovega piščančjega mesa.

Pričakujte nered

Kuhanje je opravilo, pri katerem se je neredu težko izogniti – nered je še toliko večji, če pri kuhanju sodelujejo otroci. Lahko ga nekoliko ublažite, če na tla pogrnete plastičen prt ali pod delovno postajo položite pladenj. Vendar pa se boste vsi skupaj bolj zabavali, če se preprosto sprostite in na koncu vse pospravite skupaj z otroki. Če boste otroke vključili v pospravljanje, bo izkušnja za vse prijetnejša, poleg tega pa se bodo naučili še enega ključnega opravila v življenju.

Veliko razlagajte

Ko kuhate, govorite o sestavinah in njihovem izvoru, o kuharskih postopkih in tehnikah. Bodite odkriti. Govedina je meso, ki ga dobimo iz krave. Svinjina je meso, ki ga dobimo iz pujsov. Jabolka so za uživanje primerna jeseni. In ne pozabite na higieno: poskrbite, da si bodo otroci roke umili pred in med dotikanjem surovih, kuhanih ali gotovih jedi.

Ne silite jih v kuhanje

Otroke vključite samo toliko, kot želijo biti vključeni. Polnjenje raviolov je morda zabavno na začetku, po nekaj poskusih pa jim lahko postane dolgočasno. Ne pričakujte kulinarične popolnosti! Sprijaznite se z dejstvom, da vsi otroci ne kuhajo radi. Pri pripravi obroka lahko sodelujejo tudi otroci, ki ne želijo kuhati, in sicer s pranjem sadja in zelenjave, spiranjem embalaže, pripravo pogrinjkov in poskušanjem jedi, da ocenijo, ali jo je treba dodatno začiniti.

Vir: www.gorenje.si