Na širšem seznamu je dvanajst igralcev, ki so lani Sloveniji priigrali uvrstitev na jubilejno 40. evropsko prvenstvo, med njimi sta tudi prva zvezdnika Goran Dragić ter Luka Dončić, 14 kandidatov za člansko izbrano vrsto pa še nima uradnega nastopa. V primerjavi s širšim spiskom za kvalifikacije za EP je na seznamu sedem novih košarkarjev, povratnika Luka Rupnik in Mirza Begić ter peterica novincev – Tadej Ferme, Jakob Čebašek, Jan Kosi, Gregor Hrovat in Martin Krampelj.

»Po dolgi tekmovalni sezoni in natančnem spremljanju potencialnih kandidatov za nastop v dresu slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu 2017 sem na širši seznam uvrstil 29 košarkarjev. Glavni kriterij pri izboru kandidatov je bila njihova igra in obnašanje v klubih, za katere so nastopali ter njihov razvoj in napredek v zadnjih sezonah. Pred nami je pomembno tekmovalno leto in verjamem, da se tega zavedajo tudi igralci. Spremljamo zaključek klubskih tekmovanj, kjer nastopajo kandidati. Najpomembnejše je, da igralci po koncu klubske sezone izkoristijo odmor ter da zdravi in motivirani pridejo na začetek priprav. Sami odločamo o svoji pripravljenost za prihajajoče evropsko prvenstvu in to predstavlja našo prednost,« je poudaril Kokoškov.

Srbski strokovnjak bo seznam reprezentantov, ki bodo povabljeni na priprave za EP, razkril konec junija na novinarski konferenci, do tedaj pa bo tudi znan natančen razpored prijateljskih tekem in razplet izredne naturalizacije ameriškega košarkarja, ki bi lahko pomagal Sloveniji na tekmovanju.

Slovenci bodo na evropskem prvenstvu nastopali v skupini A na Finskem, kjer se bodo v predtekmovanju pomerili s Poljsko, Finsko, Grčijo, Islandijo in Francijo. V drugi del, ki bo potekal v Istanbulu, bodo napredovale štiri najboljše reprezentance.