Pingvini, ki so si v domačem Pittsburghu priigrali lepo prednost z 2:0, so tudi tretjo tekmo začeli zelo dobro. Uvodno tretjino so dobili z golom novinca Jaka Guentzla, ki je za svoj 13. zadetek v končnici zadel že po slabih treh minutah igre.

A gostitelji so se na krilih domačih navijačev v drugi tretjini le prebudili: najprej je na 1:1 ob prednosti igralca več na ledu izenačil Švicar Roman Josi, dobre pol minute pozneje pa je plenilce v prednost popeljal Frederick Gaudreau. Za mirnejši odmor je poskrbel še James Neal tik pred koncem drugega dela tekme.

Zadnja tretjina je bila v znamenju domačih hokejistov, ki so zadeli še dvakrat prek Craiga Smitha in Mattiasa Ekholma, a pravi junak večera in ključ do prve zmage plenilcev v velikem finalu je bil vratar Pekka Rinne, ki je zbral 27 obramb in prejel le en gol.

Glavna pingvina sta bila odrezana od igre

»Danes nas je imel plošček enostavno rad,« je po tekmi dejal Smith. Rinne, ki je imel precej težav na drugi tekmi finala, je na tretji tekmi vnovič blestel. »S fanti smo ponosni, da lahko igramo v finalu. Zavedamo se odgovornosti in tako tudi pristopimo k vsaki tekmi,« je dejal Rinne.

Trener Pittsburgha Mike Sullivan ni bil zadovoljen s svojimi varovanci, saj so po njegovem dobili nekaj prepoceni zadetkov. »Razočarani smo, da nismo zmagali, ampak obenem se je treba zavedati, da gre za serijo. Ne šteje le ena sama tekma. Naši fantje so že bili v takšnem položaju in od njih pričakujem, da bodo znali unovčiti te dragocene izkušnje na naslednjih tekmah,« je dejal trener pingvinov.

Kapetan prvakov Sidney Crosby ni zmogel niti strela na gol, prav tako ne Jevgenij Malkin. »Upam, da je takšna tekma le lekcija. Ampak vseeno ne smemo več ponoviti takšne igre,« je dejal Crosby.

Tudi četrta tekma finala bo v Nashvillu; moštvi se bosta naslednjič pomerili v ponedeljek.