Glede na oddaljenost dirkališča Mugello od naših krajev lahko pričakujemo, da bodo tribune polne tudi slovenskih ljubiteljev hitrih dirkačev na dveh kolesih, kajti dirke v bližini Firenc so vedno znale postreči z zanimivim dogajanjem in razburljivimi zadnjimi krogi.

Največje vprašanje je bilo, ali bo na domači dirki lahko nastopil Valentino Rossi. Italijan je namreč prejšnji teden padel na treningu z motociklom za motokros in jo pošteno skupil, a na srečo so mu zdravniki le prižgali zeleno luč za dirko v Mugellu. Rossi še vedno čuti posledice padca, bolečine v predelu jeter in ledvic so namreč kar močne, a bo stisnil zobe in skušal prekrižati račune predvsem Vinalesu. »Imel sem veliko srečo, grdo sem padel čez krmilo motocikla, a se k sreči nisem polomil. Bolečine so bile hude, težko sem dihal, a zdaj se je stanje toliko izboljšalo, da bom lahko sedel na motocikel. Ne smem izpustiti nobene dirke, saj bo zdaj vsaka točka dragocena,« je povedal 38-letni večkratni svetovni prvak.

Maverick Vinales pravi, da bo zmaga na VN Italije v Mugellu, na domači dirki njegovega moštvenega tekmeca in konkurenta za naslov prvaka v letošnji sezoni, ključna v njegovem boju za letošnjo krono. »Mugello je bil v preteklosti dobra steza za Yamaho, zdaj sem zelo zadovoljen z vodstvom v skupnem seštevku. Vseeno ostaja vse zelo izenačeno in se zavedam, da bo nekaj naslednjih dirk odločilnih. Za Mugello sem se še bolj pripravil, skušal bom posnemati linije Jorga Lorenza, ki je bil tukaj z Yamaho zelo uspešen. Nisem se še povsem spoprijateljil z letošnjim motociklom, zato mi vsak tak podatek z minulih dirk lahko le koristi.« Lorenzo je zmagal na petih od zadnjih šestih dirk na dirkališču v Toskani.

Več težav ima Marc Marquez. Trenutni svetovni prvak je na zadnji dirki v Le Mansu spet padel, veliko pa si obeta od nove sprednje pnevmatike, ki bo dejansko enaka lanski. »Letošnji sprednji pnevmatiki nisem zaupal, bila je zelo zahrbtna, in zato se nisem niti upal preveč tvegati. Takoj ko sem hotel malo več, sem padel. In največkrat nisem niti razumel, zakaj. Zdaj upam, da bo z lansko sprednjo gumo občutek tak, kot je bil pred začetkom letošnje sezone.«