Slovenska reprezentanca v kajaku in kanuju na divjih vodah je z dvema kolajnama v moštvenih vožnjah odlično začela sklepne boje za kolajne na evropskem prvenstvu v slalomu v Tacnu. Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so v dveh minutah, tik preden se je nad Tacnom razbesnela huda nevihta, pokazale vožnjo na meji popolnosti za zgodovinski uspeh. Večji del proge so slalomirale kot po tračnicah in izzvale tekmice, ki niso imele odgovora, medtem ko jih je pral dež s točo in je veter začel premetavati vse, kar ni bilo pritrjeno. »Kolajna ni presenečenje. Že na treningih smo bile hitre, tudi v dopoldanskih kvalifikacijah posameznic smo bile vse tri med najboljših petnajst. Čutile smo, da lahko zmagamo. Vse se je izšlo v popolnost. Enkrat je bilo tudi vreme na naši strani, žirija pa je odločila, da so bile razmere regularne. Bile smo tako odlične, da bi zmagale tudi, če ne bi bilo toče,« je žarela 28-letna Primorka Urša Kragelj.

Slovenke so bile na progi izjemno samozavestne, čeprav so za trening skupaj opravile le tri vožnje. »Iz izkušenj v minulih letih smo se naučile, da manj kot treniramo moštvene vožnje, boljše smo. Hitro ujamemo pravi ritem, usklajenost in hitrost, svoje pa so dodali še glasni navijači. Med seboj se odlično razumemo, zato je veliko pravega ekipnega duha,« je menila 25-letna Eva Terčelj. Ob ukvarjanju z vrhunskim športom je končala študij arhitekture. Od oktobra lani do februarja je v biroju v Švici izpopolnjevala svoje znanje iz arhitekture, zato je v tem času le redko sedela v čolnu. »Vso progo smo čutile, da smo izjemno hitre, nato pa v cilju v nalivu čakale, kaj bodo naredile tekmice,« je dodala Ajda Novak, ki je tako dosegla največji uspeh kariere.

Kanuisti v zasedbi Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so s srebrom dopolnili komplet moštvenih kolajn, potem ko so bili leta 2013 v Krakovu bronasti, leto pozneje na Dunaju pa zlati. 30-letni Benjamin Savšek je bil pravi kapetan uigrane zasedbe, za katerega je bilo čakanje na razplet težje kot slalomiranje med vratci. »Razen enega dotika vrat je bilo vse popolno. Tekmeci z izjemo Nemcev so imeli na zahtevani postavitvi več težav in delali več napak kot mi. Kolajna je dobra osnova za nedeljsko tekmo posameznikov, ki pa bo še precej težja od moštvene,« je vtis strnil Benjamin Savšek.

Luka Božič ima sloves tekmovalca z največ energije v reprezentanci, saj ima zaradi nastopanja s Taljatom v kanuju dvosedu dvojni program. »Naša majhna prednost je bila dobro poznavanje proge. Doma imam že veliko kolajn, a tale je ena najpomembnejših,« je menil Luka Božič. Medtem ko sta se Savšek in Božič že s prvo vožnjo skozi kvalifikacije uvrstila v polfinale, je Anže Berčič napredoval skozi šivankino uho šele v drugi vožnji. »Vesel sem, da sem se zbral in drugo vožnjo kvalifikacij ter moštveni nastop odpeljal brez napak. Bili smo dobro uigrani, vse težave smo rešili brez težav,« je pripovedoval Anže Berčič.

Kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše so zasedli osmo mesto, potem ko so izpustili peta vrata. »Vrata so bila tako očitno izpuščena, da sodniški odločitvi sploh nismo oporekali s pritožbo,« je priznal osmoljenec Martin Srabotnik. Medtem je Peter Kauzer misli že usmeril v današnji polfinale. »Počutje je bilo boljše kot v kvalifikacijah. Počasi se sestavljam. Sam sebi sem največji tekmec. Če ne bom obvladal sebe, bom še toliko težje tekmece,« meni Peter Kauzer.