Medtem ko je na Prešernovem trgu skupinica otrok vneto stikala glave in razmišljala, kako v šotoru, namenjenem drznim eksperimentom, iz preprostih predmetov izdelati posebne stvaritve, kot sta denimo letalo in blazina za vožnjo po vodi, je danes živahno vrvelo tudi na Tromostovju. Člani mednarodne šole Inspire so tam množici s praktičnimi eksperimenti približali učinek gravitacije in vakuuma, pripekajoče sonce pa ni motilo niti skupinice na Čevljarskem mostu, kjer so raziskovali skrivnosti tlakologije.

Živahen vrvež, prežet z znanostjo in radovednostjo, je danes v mesto pripeljala ekipa vseslovenskega centra znanosti Hiša eksperimentov. Tudi na deveti izvedbi festivala Znanstival so dogajanje izza štirih sten hiše na Trubarjevi cesti za tri dni preselili v mestno središče. Kotičke na mestnih trgih in mostovih so zasedli znanstveniki v majicah s prepoznavnim logotipom Znanstivala ter z različnimi aktivnostmi in eksperimenti skušali mimoidočim na zabaven način približati znanost. Odgovore na vprašanja, kaj je jajčkologija, kaj busologija, kaj se skriva za imenom zobologija in kaj pomeni malovelikologija, bodo obiskovalci festivala na različnih točkah v mestu lahko poiskali še danes in jutri.

Znanost s steklenicami

»Povprečno priljubljena skladba traja manj kot štiri minute. In prav toliko je še do začetka eksperimenta,« je bilo ob glasbeni podlagi s himno Hiše eksperimentov slišati iz zvočnikov na Tromostovju. Če je takrat na za to pripravljenih blazinah sedelo le nekaj otrok, mimoidoči pa so zgolj pogledovali proti prizorišču in hiteli naprej, je takoj, ko je na oder stopila nemško-norveško-slovenska naveza iz mednarodne šole Inspire, najširši od treh mostov postal pretesen za vse radovedneže.

»Če želimo narediti nekaj eksperimentov s steklenicami, jih moramo najprej izprazniti,« je znanstveni šov začel zgovorni Nemec Kim in vsak izmed trojice mladih znanstvenikov se je naloge lotil na svoj način. Kim je tekočino popil, Fredrik je steklenico zgolj nagnil tako, da je voda stekla v vedro, Anja pa je storila podobno, le da je steklenico medtem vrtela. »Hitrejša si bila. Kako?« se je nad njeno iznajdljivostjo čudil Norvežan. Ker pravilnega odgovora ni poznalo niti občinstvo, jim je Anja razkrila: »Seveda je pomagala gravitacija, z vrtenjem pa sem ustvarila vrtinec; zrak lažje prišel v steklenico in pospešil iztekanje vode,« je pot do zmage v praznjenju steklenice pojasnila Anja.

Voda, le v nekoliko drugačni obliki, je bila v središču pozornosti tudi na Čevljarskem mostu. »Zakaj se sneg pod smučmi manj ugreza kot takrat, ko imamo obute samo smučarske čevlje?« je znanje otrok preverjal Luka Vidic iz Hiše eksperimentov. »Ker se teža razporedi,« je bilo odgovor slišati iz prvih vrst. »Tako je. Podoben učinek imajo tudi krplje. Tlak je takrat manjši,« je Vidic nadaljeval spoznavanje tlakologije, ki je na urniku festivalskega dogajanja tudi danes, prav tako programologija, zvokologija, vonjologija in plinologija. Eksperimenti Znanstivala bodo namreč dogajanje v mestnem središču popestrili tudi danes med 8. in 21. uro ter jutri vse do 18.30. V času Znanstivala je v atriju Mestne hiše na ogled tudi prav posebna razstava – Feniksperiment. Kot so zapisali snovalci, se razstava osredotoča na umetnost odkrivanja novih znanstvenih resnic in se vsak četrti dan tudi nekoliko spremeni oziroma »prerodi«. Z živimi interakcijami obiskovalce vabi, da interakcije »doživijo in pretipajo do obisti«. Eksperimenti so opremljeni tudi s hudomušnimi ilustracijami, ki jih dopolnjujejo stripi Boža Kosa. Mestna hiša bo Feniksperiment gostila do prihodnje nedelje, razstava pa se bo »prerodila« še v sredo in petek.