Njen odziv je razumljiv. Belfast, potem ko je tja prišel HBO, da bi v filmskem studiu Titanic Studios snemal Igro prestolov, že leta ni več znan samo po pivu in razdvojenosti, ampak tudi po tem, da tam snemajo eno od največjih in najbolj priljubljenih TV-serij na svetu. In imeti priložnost videti to, kako vse skupaj nastaja, ni mala stvar. Če komu od pol ducata novinarjev, nabranih iz Mehike, Avstralije, Nemčije, Francije, Irske, Anglije in Slovenije, to ni bilo jasno do 22. septembra lani, ko smo prispeli v Belfast, mu je postalo jasno že naslednji dan, ko se je začela naša »turneja«.

Publicistka iz New Yorka, kjer je sedež HBO, je bila sicer za hece, a ne takrat, ko je šlo za to, kaj se sme in česa ne. Podpisovanje embarga, s katerim jamčiš, da boš kot novinar skoraj eno leto molčal o tem, kar si videl ali slišal, je samo začetek, do zadnje minute načrtovana agenda pa dokaz, kako dobro naoljena mašinerija je HBO. Ob 13.50 odhod iz hotela, 14.00 prihod v studio in ogled oddelka za orožje, 14.30 kostumografija, 15.00 rekviziti, 15.30 sprehod po studiih, 17.00 vrnitev v hotel in intervjuji z igralci ter za konec večerja.

Drugi dan pa ogled snemanja in, če bo sreča, pogovor s katerim od igralcev, namigne publicistka. Malo improvizacije je očitno vseeno dovoljeno. A vedno z opozorilom, česa se ne sme pisati in početi, in na vsako drugo vprašanje odgovor: tega vam ne morem povedati. Zdaj lahko, s poudarkom na tem, da bo premiera nove, sedme sezone Igre prestolov na sporedu 17. julija ekskluzivno na HBO, vse epizode minulih šestih sezon pa si je pred tem možno ogledati na HBO Go (www.hbogo.si).

Svet Igre prestolov na sto tisoč kvadratih

Pot do Titanic Studios, vse studijske scene so namreč posnete na Irskem, ni dolga, je pa zato toliko bolj impresivna velikost studia. Glomazen je beseda, ki me prešine. B-oder, kjer je tudi Khaleesijin »penthouse« v Meereenu, je velik 20.000 kvadratnih metrov, A-oder, kjer so med drugim Cerseina spalnica in drugi zasebni in uradni prostori Lannisterjev, pa 100.000 kvadratnih metrov. In prav na teh sto tisoč kvadratih, ne pa v Dubrovniku ali Španiji, so se zgodile največje stvari, tudi Bitka za grad Črnina, ki poleg Bitke pankrtov velja za najbolj epsko bitko Igre prestolov doslej. Novi odri so visoki 13 metrov, stari, kjer je bil zgrajen del Zid

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.

nagradna igra