15. maja v ponedeljek zvečer me hči opozori, da se nad Vrhniko s severa vali črni dim. Dim je bil podoben tistemu leta 1991, ko je Vrhniko 2. julija ob 15.45 popoldne raketirala JLA. Raketirane so bile barikade v Sinji Gorici in pri bencinski črpalki, ki so preprečevale agresijo tankovske brigade proti glavnemu mestu RS. To se pravi, da smo z barikadami Vrhničani reševali Ljubljano.

Zdaj je zagorelo v Kemisu, zbiralnici nevarnih odpadkov v Sinji Gorici. Koga Vrhničani rešujemo zdaj? Ogromen požar je gasilo več kot 200 gasilcev. Zdravstveni dom Vrhnika je mobiliziral vse svoje zmogljivosti, še posebno ekipe NMP, in je s tem spet dokazal svojo nujno upravičenost obstoja na Vrhniki.

Vedno bolj imam občutek, da je Vrhnika žrtev države ali koga drugega, ki manipulira z državo. Leta 1946 smo na Vrhniki dobili največjo tankovsko brigado JLA v Jugoslaviji, pozneje protizračno obrambo. Na Vrhniki se je začela vojna, Vrhničani smo reševali glavno mesto, kaj imamo od tega? Država nam je kot večinski lastnik ustečajila IUV, posledice so neizmerljive. Zaradi čudnih pogojev podjetniki bežijo v Logatec. Dovoljujejo pa se podjetja s sumljivo dejavnostjo (Kemis, Hameks).

Se Vrhničani temu lahko upremo? Že pred leti, ko sem bil član nadzornega odbora občine, sem se spraševal (napisal sem 15 člankov, Dnevnik mi je za nekatere priča), ali ima odbor take pristojnosti, da vsaj ponižno vpraša, ali bomo slučajno dobili odškodnino od države zaradi stečaja IUV. Ali se nadzorni odbor občine lahko zapiči v ta požar in na glas vpraša, kako in na kakšen način je ta nesnaga prišla na Vrhniko? Za mene požar v Kemisu ni nezgoda, to je kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. Kaznivo dejanje pa ima po navadi storilca.

Nadzorni odbor občine Vrhnika je v zadnjih mesecih doživel renesanso. Odstopil je predsednik, prvikrat se je novi član določil na podlagi javnega razpisa. Predsednika so člani NO določili sami. Na zadnji maratonski seji občinskega sveta Vrhnika, kjer je tudi bil podan predlog, da župan odstopi, sem predlagal, da predlog odstopa preuči nadzorni odbor. Bil sem preslišan.

Se bodo Vrhničanom vremena le zjasnila?

Vid Drašček, Vrhnika