Razmere na delniških trgih so še zmeraj dobre, podatki o stanju gospodarstev in podjetij pa opravičujejo sedanje nivoje delniških indeksov. Omeniti velja, da so ameriške borze na rekordnih ravneh (S&P se giba nad mejo 2400 točk), blizu rekordnim vrednostim pa so tudi evropski indeksi. Presenetljivo dobro so trgi prenesli tudi »šok« cene nafte, saj se je po sestanku Opeca ta pretekli teden močno pocenila. Nekaj pocenitve se je preneslo tudi na delnice naftnih podjetij, a ne v celoti. Še pred sestankom naftnega kartela smo bili namreč priča ravno obrnjenemu stanju. Cena nafte se je zviševala, vendar pa cene delnic naftnih podjetij temu niso sledile. Sklepamo lahko, da je prisotne precej negotovosti glede cene nafte, zato so reakcije vlagateljev precej bolj previdne in zadržane.

Junij bo tudi mesec sestankov centralnih bankirjev, pričakovan dvig obrestne mere v ZDA pa vlagateljev (še) ne skrbi oziroma je dojet kot nadaljevanje procesa normalizacije gospodarskega okolja. Treba je namreč vedeti, da se v teh mesecih zelo veliko denarja iz podjetij prek dividend steka k vlagateljem. In prav to je denar, ki išče nove priložnosti za investiranje in je eno izmed pomembnih gonil kolesja trgov.

Ta teden objavljeni PMI (indeksi nakupnih menedžerjev) za Evropsko unijo so po vrednosti spet boljši kot za pretekli mesec, posebno pomembno pa je izpostaviti, da so njihove vrednosti najvišje od aprila 2011. Zelo podobno velja za nova naročila v industriji, ki so bila maja najvišja po marcu 2011. Oba podatka lahko interpretiramo pozitivno, saj nakazujeta prihodnjo gospodarsko aktivnost, pričakujemo pa lahko izboljšanje okolja tudi v Evropski uniji. To je nekako v sozvočju z nedavno izboljšanimi napovedmi evropske komisije glede pričakovane gospodarske rasti v letošnjem in prihodnjem letu ter lepim trendom upadanja brezposelnosti. Prav zadnja je bila dolgo časa najtrši oreh vseh akterjev, ki so kreirali ekonomske politike v Evropski uniji.

Politične razmere so se umirile in kot kaže vsaj v Evropi niso več prva tema vlagateljev. Nekoliko drugače je trenutno v ZDA, kjer pa nikakor ne moremo govoriti o nestabilnosti ali krizi, čeprav je nekaj dvomljivih oziroma negativnih signalov iz Bele hiše precej vznemirilo trge. Na epilog bomo morali še počakati, pozitiven razplet pa bi s seboj prinesel rast vrednosti ameriškega dolarja.

Optimizem vlagateljev v pretežni meri še vedno sloni na pričakovanih reformah, v manjši meri pa tudi v rezultatih največjih svetovnih korporacij v prvem letošnjem četrtletju. Če pomembnih napovedanih reform ne bo ali bodo močno zamujale, se lahko zaupanje investitorjev tudi tam poruši. Za zdaj teh signalov ni videti. Dokaz brezskrbnosti je tudi nizka vrednost indeksa volatilnosti.