Slovenski državni holding (SDH) je delničarjem Luke Koper, ki se bodo sestali na letni skupščini 30. junija, predlagal, da v nadzorni svet družbe namesto Alenke Žnidaršič Kranjc in Elen Twrdy imenujejo Milana Jelenca (zaposlen v Slovenskih železnicah in v preteklosti v Intereuropi) in Barbaro Nose (sicer direktorico in revizorko v družbi Constantia Plus, ki je revidirala tudi Slovenske železnice, Intereuropo in Luko Koper). Rado Antolovič, Andrej Šercer in Žiga Škerjanec bi mesto nadzornika obdržali. V nadzornem svetu so poleg omenjenih še predstavnica lokalne skupnosti Sabina Mozetič ter predstavniki delavcev Mladen Jovičić, Marko Grabljevec in Rok Parovel. Predstavnik večinskega lastnika bi dva od petih nadzornikov zamenjal dobre tri mesece pred potekom njihovega štiriletnega mandata.

Izguba zaupanja kljub rekordnim rezultatom

SDH je sicer želel nadzornike menjati že na lanski letni skupščini, a so potezo preprečili zaposleni v Luki Koper, ki so za teden dni blokirali vhode v pristanišče. Ne zgolj menjave nadzornikov, delavci so z blokado delovnih procesov dosegli celo odstop predsednika uprave SDH Marka Jazbeca in državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje (ki je sedaj svetovalec direktorja v državnem podjetju 2TDK). Upor delavcev tudi tokrat ni izključen. Poslovnih razlogov za predčasno razrešitev namreč ni, saj so v Luki Koper lani porušili vse rekorde v poslovanju. Ustvarili so 44,38 milijona evrov čistega dobička, kar je 37 odstotkov več kot leta 2015. Rekordni so bili tudi prihodki od prodaje (200,94 milijona evrov ali 9 odstotkov več kot leta 2015) in poslovni izid iz poslovanja (49,33 milijona evrov ali 16 odstotkov več kot leto prej).

Prav zato so kot ključni razlog za menjavo dveh nadzornikov v SDH navedli »izgubo zaupanja«, predvsem zaradi razkritja Finančne uprave o nepravilnostih pri najemanju izvajalcev pristaniških storitev (o tem pišemo v sosednjem članku). Nepravilnosti v SDH opredeljujejo kot »še dodaten kamenček v mozaiku pokazateljev neustreznega obvladovanja tveganj«. Hkrati so v SDH še napovedali, da bodo vložili zahtevo za posebno revizijo poslov v družbi, čeprav je bila letos med drugim opravljena tudi revizija Računskega sodišča.

»Če je problem Matić, potem ni problema,«

Neuradno pa sta ključni trn v peti SDH Alenka Žnidaršič Kranjc in predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić. Slednji naj bil zamenjan naslednji, navsezadnje bodo delničarji na skupščini glasovali tudi o podelitvi razrešnice upravi.

»Če je problem Matić, potem ni problema,« je dogajanje pospremil- Matić. S tem se je obregnil predvsem ob izjave koprskega župana Borisa Popoviča, ki je večkrat javno dejal, je potrebno to upravo zamenjati, posredno a tudi na poskuse države, da z nadzori državnih organov (revizija FURS-a in nepravilnosti v zvezi z izvajalci pristaniških storitev) in posebnimi revizijami dokaže nesposobnost aktualne uprave - kljub rekordnim poslovnim rezultatom. Napovedi o zamenjavi nadzornikov medtem v Luki Koper uradno ne komentirajo, ker je to v pristojnosti lastnikov. Sta pa se proti zamenjavam tako Jovičić kot predsednik sveta delavcev Mirko Slosar, ki v potezi SDH vidita »politična ozadja«.

Na drugi strani Popovič prav tako ne skriva namere, da bi v upravo Luke Koper (spet) spravil svojega človeka; njegov kandidat je Gašpar Gašpar Mišič (o tem smo v Dnevniku že pisali), četudi naj Gašpar Mišič širše podpore ne bi imel. Popovič se je medtem že poslužil različnih manevrov, s katerimi drži v šahu tako vlado kot Luko Koper; trenutno poskuša združiti obalno- kraške župane v podpori referendumu proti zakonu o drugem tiru, ki velja za najpomembnejši zakon te vlade, Luki Koper pa onemogoča razvoj in investicije s pritožbo na okoljevarstveno soglasje za podaljšanje prvega pomola. Podaljšanje prvega pomola velja za najpomembnejšo luško naložbo, a koprska občina nastopa kot stranski udeleženec v postopku.