5,3 % rasti BDP smo imeli v Sloveniji v prvem četrtletju leta 2017 v primerjavi z enakim obdobjem lani. Medletna rast BDP je tako najvišja po letu 2008.

Med dejavniki gospodarske rasti je še vedno ključen izvoz, ki ga spodbuja tuje povpraševanje in izboljševanje konkurenčnega položaja slovenskih podjetij. Z izvozom pa je tesno povezana tudi nadaljnja rast proizvodnje v predelovalni dejavnosti. Povečuje se poraba gospodinjstev, krepijo se naložbe v opremo in stroje, ponovno se je začelo krepiti tudi gradbeništvo.

Ljudje vse več zapravljajo

Domača potrošnja je bila po podatkih statističnega urada v prvem četrtletju za 5 odstotkov višja kot pred letom dni. K rasti končnega trošenja je največ pripomogla rast potrošnje gospodinjstev. Ta je bila za 4 odstotke višja kot v lanskem prvem četrtletju. Gospodinjstva največ sredstev namenjajo za nakupe vseh vrst izdelkov in storitev, predvsem so se povečali izdatki za nakupe avtomobilov, pohištva in večjih gospodinjskih aparatov.

Oživitev trga dela

Tudi razmere na trgu dela se še naprej izboljšujejo, ugotavljajo na Umarju. Tako je bilo število zaposlenih v prvem letošnjem četrtletju za okoli 25.000 večje kot v enakem obdobju lani.

7,8 % je znašala stopnja anketne brezposelnosti v prvem četrtletju leta 2017. V tem obdobju je bilo anketno brezposelnih 79.000 oseb ali za 2,5 odstotka manj kot v prvem četrtletju lani. Med delovno aktivnimi je 663.000 zaposlenih za nedoločen čas ali 5,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani in 108.000 samozaposlenih ali 3000 oseb manj kot pred letom dni.