Če bi opremo svoje kuhinje radi razširili izven običajnih klasičnih elementov umirjenih barv, poskusite vanjo vključiti vtis retro sloga. Notranja oprema, ki črpa navdih iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja, ustvarja edinstven in privlačen slog in je ponovno zelo modna in iskana usmeritev pri oblikovanju notranjih prostorov. A ker so zanj značilni drzni vzorci in nevsakdanje barve, retro zagotovo ni za bojazljivce. Namesto popolnega retra lahko vaši kuhinjski opremi dodate le kanček njegove očarljivosti.

Barvne kombinacije

Prvo pravilo je: bodite drzni! Barva je osnova vsakega prostora, zato si vzemite čas in dobro premislite, katere barvne sheme bi se najbolj ujemale z vašo retro navdihnjeno kuhinjo. Igrajte se s črno in belo, umirjenimi pastelnimi barvami, kot sta nebeško modra in bež, in drznejšimi barvami, kot so rdeča, avokadovo zelena, oranžna, gorčična, turkizna, rožnata in siva barva.

Drzni vzorci in grafični elementi

Preproste, ponavljajoče se geometrijske oblike in motivi, kot so jedilni pribor, živali in sadje, v kombinaciji z drznimi in včasih kontrastnimi barvami, poosebljajo ikonski retro dizajn. Vključite jih na stene kuhinje ali druge elemente, kot so ploščice, namizni prti ali svetlobna dekoracija, vendar naj vas vodi zmernost. Tudi preprosta in drzna grafika ali umetniško delo, ki se zgleduje po umetnosti pop arta, so odlični načini, da dodate nekaj retro čara sicer moderni notranjosti. Odločite se za veliko umetniško delo, če želite ustvariti dramatičen vizualni učinek.

Ikonski izdelki v retro dizajnu

Kuhinja mora biti prav tako lepa, kot je funkcionalna. Opremite jo s sodobnimi poustvaritvami retro aparatov, za katere sta značilna sodobna tehnologija in retro videz. Popeljite retro dizajn še korak dlje in izkažite spoštovanje desetletjem sredine prejšnjega stoletja z vključitvijo ikonskih oblikovalskih kosov v svojo kuhinjo. Izstopajte iz množice s starodobno svetilko ali potovanjem nazaj v čas z barskimi stoli in posebnim retro hladilnikom, kakršen je Gorenjev model Retro Special Edition. Oblikovan je po legendarnem Volkswagnovem kombiju T1 iz 50. let, imenovanem tudi "bulli" in nedvomno pričara vtis tistega desetletja s svojo pastelno modro ali bordojsko rdečo barvo in gladkimi, zaobljenimi robovi. Ste pripravljeni za še drznejši pristop? Dodajte utripajoč neonski znak!

Vir: www.gorenje.si