»Ocenjujemo, da gre za grob poseg v lastninsko pravico ljudi, ki so tam lastniki nepremičnin. Menimo, da je država s tako imenovanim lex Magna kar sama določila, da gre za javni interes, čemur nasprotujemo, saj menimo, da ta vsaj v smislu ustave ni izkazan,« je poudaril Matoz in dodal, da v pobudi napadajo tiste člene zakona, ki govorijo o razlastitvi.

Vložili so tudi predlog za začasno zadržanje zakona. V zakonu so namreč predvideni zelo hitri postopki, in če bi bili izpeljani, zemljišč ne bi mogli več vrniti, je pojasnil Matoz.

Počivalšek: Nikogar še nismo razlastili

»Imamo posluh za vse, ki so dobronamerni, na koncu smo pristali na to, da se z nadomeščanjem kmetijskih zemljišč izognemo poseku gozda. Nimamo pa posluha za tiste, ki po naročilu drugih z ljubljanskimi močvirniki rušijo ta projekt in želijo sesuvati delovna mesta v Mariboru,« se je na vložitev pobude odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ob tem je poudaril, da bo storil vse, da razlastitve sploh ne bodo potrebne, zaključke pa pričakuje do konca tega meseca. Pojasnil je, da končujejo dogovore s tistimi, ki bodo zemljo prodali, glede razlastitev pa je dodal, da so čisto na začetku, saj še nikogar niso razlastili.