Dom upokojencev Center išče arhitekta, ki bo na križišču Regentove ceste v Dravljah in severne obvoznice narisal nov dom za bivanje starostnikov, poskrbel za vsa soglasja in dovoljenja ter nadzoroval gradnjo. Sodeč po natečajni nalogi bi se lahko ta začela čez približno eno leto. A le, če bodo do tedaj v Domu upokojencev Center zbrali dovolj denarja, po njihovih izračunih naj bi za novo dislocirano enoto v Dravljah potrebovali štiri milijone evrov.

Denarja za dokončanje projekta še nimajo

Ob takšnem znesku in kroničnem pomanjkanju prostora v ljubljanskih domovih pa bode v oči, da bo v novem domu prostora zgolj za 70 uporabnikov. Računajo, da bi imeli dve skupini s po 12 ljudmi z demenco, bivalno enoto za 20 uporabnikov in nekaj oskrbovanih stanovanj. Po natečajni nalogi bodo v novem domu še prostori za knjižnico, fizioterapijo, frizerja, pedikuro in bife.

Jera Grobelnik, direktorica Doma upokojencev Center, pravi, da imajo manjše enote svoje prednosti. »Uporabnikove življenjske zgodbe in navade iz njegove ulice bodo ostale njegove do konca življenja. V majhni enoti, vpeti v njegovo okolje, bo ob sebi imel soseda, s katerim je preživel velik del življenja, in ne nekoga, ki je bil prisiljen priti iz drugačnega okolja.« To je sicer v Ljubljani prej izjema kot pravilo, saj po ocenah že več kot polovica Ljubljančanov stanuje v domovih za starejše občane v drugih občinah.

Problem pomanjkanja prostorov v ljubljanskih domovih bi novi dom za bivanje komajda naslovil. Po podatkih Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je daleč najbolj zaželen dom v Sloveniji prav Dom starejših občanov Ljubljana Šiška, ki je od predvidene draveljske enote oddaljen manj kot pol kilometra.

A kljub razpisanemu natečaju za projekt v Domu upokojencev Center še nimajo vseh potrebnih sredstev. Koliko denarja jim manjka, Grobelnikova ni želela izdati, saj naj bi pogajanja o sofinanciranju še potekala. Računajo predvsem na podporo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, nekaj naj bi zbrali še z donacijami. »O konkretnih številkah se bomo dogovorili predvidoma do konca leta,« pravi Grobelnikova, ki računa, da bi se po idealnem scenariju starostniki v nov dom selili januarja 2020.

Zemljišče jim je prodala občina

Večino zemljišča, gre za slabih 3000 kvadratnih metrov, za novi dom na križišču severne obvoznice in Regentove ceste so v Domu upokojencev Center od ljubljanske občine kupili konec lanskega leta. Zanj so po podatkih supervizorja plačali 380.000 evrov ali slabih 170 evrov za kvadratni meter, kar je za zazidljivo zemljišče na tej lokaciji precej ugodno.

Na ceno je gotovo vplivalo tudi dejstvo, da je zemljišče v prostorskem načrtu namenjeno gradnji stanovanjskih površin za posebne namene, med katere spadajo tudi domovi za starejše občane. Tako namembnost imajo tudi tri večje parcele severno od lokacije za novi dom, kar pomeni, da bi lahko v prihodnosti tu zrasel še kakšen objekt za starejše. Te parcele so za zdaj v zasebni lasti, na njih pa so, tako kot na zemljišču za novi dom, vrtički.