Potem ko so prvič po dveh desetletjih ostali brez nastopa v ligi prvakov – angleško prvenstvo so sklenil na petem mestu -– so se nogometaši Arsenala svojim navijačem vsaj delno oddolžili z zmago v pokalu FA. Lovoriko so osvojili, potem ko so v finalu z 2:1 premagali novega državnega prvaka in mestnega tekmeca Chelsea.

Topničarji so bili sicer boljši tekmec večji del obračuna. Prvič so povedli že po vsega štirih minutah, ko je zadel Alexis Sanchez. Čeprav je Chelsea v 68. minuti ostal brez igralca manj, saj je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Moses, je v 76. minuti izenačil prek Diega Coste. A vodstvo varovancev trenerja Antonia Conteja je bilo kratkotrajno, saj je le dve minuti pozneje zmago topničarjem zagotovil Aarom Ramsey.

V roke Celtica tudi pokal

Naravnost sijajna sezona je za Celticom. Varovanci severnoirskega stratega Brendana Rodgersa so po ligaškem pokalu in državnemu prvenstvu namreč še šestič zapored, skupno pa že 37., osvojili tudi škotski pokal. Tretjo lovoriko v sezoni so si zagotovili z današnjo zmago z 2:1 proti Aberdeenu. Odločilni zadetek je v sodnikovem podaljšku prispeval avstralski Hrvat Tom Rogic. Pot do zmage sicer ni bila lahka. Aberdeen je povedel že v deveti minuti, ko je bil za vodstvo 1:0 natančen Jonny Hayes, Celtic pa je izenačil dve minuti pozneje, ko je bil uspešen Stuart Armstrong.

Partizan po zmagi nad velikem tekmecem do dvojne krone

Ne le Celtic, fenomenalno sezono ima za seboj tudi Partizan, saj jo je sklenil z dvojno krono. Po 27. naslovu srbskega prvaka je v derbiju z mestnim tekmecem Crveno zvezdo osvojil še srbski pokal. Edini zadetek za 37. zaporedno zmago nekdanjega trenerja Olimpije Marka Nikolića je v 42. minuti dosegel Nikola Milenković, ki bo v prihodnji sezoni nastopal na Apeninskem polotoku pri Fiorentini.

V Nemčiji do pokala Borussia Dortmund

Prvič po treh sezonah so se osvojitve nemškega pokala razveselili pri Borussi Dortmund. Rumeno-črni so v finalu na berlinskem olimpijskem stadionu z 2:1 (1:1) ugnali Eintracht Frankfurt ter tekmovanje osvojili četrtič v zgodovini kluba. Na razprodanem stadionu pred skoraj 75.000 gledalci je Dortmundčane v vodstvo že v 8. minuti povedel Ousmane Dembele. V nadaljevanju so nogometaši Borussiei zapravili kar nekaj priložnosti za povišanje vodstva, kazen pa je sledila v 29. minuti, ko je izenačil Ante Rebić. Zmagoviti gol je v 67. minuti z bele točke dosegel Pierre-Emerick Aubameyang, potem ko je vratar Frankfurta Lukas Hradetzky nepravilno zaustavil Christian Pulisica.

Angers podaril pokalno lovoriko Parižanom

Obilo smole so imeli v finalu francoskega pokala nogometaši Angersa, ki so si proti Parids Saint-Germainu v 90. minuti tekme na pariškem Stade de France zabili avtogol, kar je bil tudi edini zadetek na obračunu. Nesrečnik, ki je po podaji Angela di Marie iz kota žogo preusmeril v lastno mrežo, je bil Issa Cissokho. PSG je tako osvojil svojo 11. pokalno lovoriko v zgodovini.

Luis Enrique se je od klopi Barcelone poslovil s pokalom

Nogometaši Barcelone pa so zmagovalci španskega pokala. V finalu so v Madridu so pričakovano premagali Alaves s 3:1 (3:1) in že 29. v zgodovini kluba dobili pokalno lovoriko. V precej ostri tekmi, ki jo je zaznamovalo tudi osem rumenih kartonov, je odločitev padla že ob koncu prvega dela. Barca je prvič prebila obrambo tekmecev z golom Lionela Messija v 30. minuti, toda Alavesa jehitro izenačil, saj je v 32. s prostega strela zadel Theo Hernandez. Katalonci so na izenačenje odgovorili v končnici prvega polčasa, ko sta v dveh minutah zadela Neymar (43.) in Paco Alcacer (45.). Po tekmi se je od trenerskega položaja Barcelone poslovil Luis Enrique, ki je s Katalonci v treh sezonah osvojil devet lovorik.

Vodstvo s 3:1 so Katalonci znali zadržati

Dinamo skazil slavje Rijeke na Maksimirju

Tako kot v Sloveniji so tudi na sosednjem Hrvaškem danes zaključili nogometno sezono. Zgodovinski prvi naslov so že v preteklem krogu osvojili Rečani, ki so v zadnjem krogu gostovali pri drugouvrščenemu zagrebškemu Dinamu. Derbi je pripadel gostiteljem, ki so nogometaše slovenskega trenerja Matjaža Keka nadigrali s kar 5:2.

Pri domačih so bili uspešni Hilal Soudani (4., 34., 45), Dani Olmo (47.) in Armin Hodžić (52.), pr gostih pa Marko Vešović (45.) in Franko Andrijašević (83.). Slednji je sicer v 62. minuti za svoje moštvo zastreljal enajstmetrovko, ki je bila dosojena po prekršku nad slovenskim reprezentančnim napadalcem Romanom Bezjakom.