Čeprav so bili igralci iz Manchestra veliki favoriti, je nogometna javnost verjela, da ima mlada zasedba iz Amsterdama, ki je navduševala v letošnji evropski sezoni, dovolj kakovosti za morebitno presenečenje. Toda povprečna sezona Manchester Uniteda bo hitro pozabljena, Jose Mourinho pa se bo kot kaže obdržal na trenerskem stolčku in se hkrati še lepše zapisal v zgodovino nogometa. S Portom je namreč osvojil pokal Uefa (predhodnica lige Evropa) in ligo prvakov, z Interjem pa nato še ligo prvakov, z Manchestrom pa sedaj še ligo Evropa.

Gol Pogbaja je dal Unitedu taktično prednost

Izkušeni rdeči vragi so uspeli nevtralizirati mladost nizozemske ekipe, delo pa jim je v 18. minuti olajšal gol Paula Pogbaja. Po obetavni akciji je francoski vezist žogo prejel približno 18 metrov od vrat Ajaxa, njegov strel pa je na poti proti golu zadel branilca Davinsona Sancheza, pri čemer je žoga spremenila smer in presenetila vratarja Andreja Onano.

Moštvo iz Amsterdama si v nadaljevanju nikakor ni uspelo priboriti priložnosti, po kateri bi resneje ogrozilo angleška vrata, čeprav jim je United prepustil terensko pobudo. Povratek je v uvodu drugega polčasa, na žalost Ajaxovih navijačev, otežil še zadetek Armenca Henriha Mhitarjana, ki je s polvoljem zadel po podaji iz kota in podaljšani žogi Chrisa Smallinga.

Minuta molka za žrtve napada v Manchestru

Tekma v Stockholmu se je sicer začela z minuto molka v spomin na žrtve torkovega napada v Manchestru. Nogometaši tokrat niso navdušili z igro, zaradi manjka pravih priložnosti pa razlogov za razburjenje ni bilo prav veliko, kar pa je ob velikem vložku in nizozemski neizkušenosti s finali razumljivo. Ekipi sta recimo v prvem delu v okvir vrat skupno sprožili le tri strele, pri čemer je eden od dveh Manchestrovih končal v mreži Nizozemcev.

Ob nenevarni predstavi Ajaxa je United svoje priložnosti iskali predvsem v protinapadih. Za Ajax je sicer eno redkih v 15. minuti zamudil Bertrand Traore, za Manchester pa Antonio Valencia v 24. minuti. United je imel priložnost recimo še v 65. minuti, a je Marouane Fellaini s strelom z glavo žogo poslal naravnost v Onanino naročje.

Angleži, ki so si z zmago vendarle zagotovili dragocen nastop v ligi prvakov in dobili še edino lovoriko, ki jim je manjkala, so sicer le poredkoma prišli pred vrata Ajaxa, a so po drugi strani povsem onemogočili Ajaxovo napadalno igro. Osvojena evropska lovorika bo gotovo popravila vtis po težki in neuspešni sezoni za Angleže, ki so v domačem prvenstvu zasedli šele šesto mesto.

United pokal posvetil žrtvam terorističnega napada

Kljub zmagi in velikemu veselju se pri rdečih vragih po tekmi niso pozabili pokloniti žrtvam bombnega napada v Manchestru. »Pokal bi rad posvetil žrtvam,« je dejal Španec v dresu Uniteda Ander Herrera, njegov trener Jose Mourinho pa je povedal: »V teh dneh nam je bilo zelo težko. Tudi zato pred tekmo nismo želeli imeti novinarske konference. Skušali smo le opraviti naše delo in odmisliti dogodke, ki so veliko večji od nogometa. A svet se vrti dalje. Igralci so svojo nalogo pa opravili izvrstno. Strinjal sem se z odločitvijo, da se tekma odigra, a če bi uspeh lahko zamenjali za življenja žrtev v napadu, bi to storili takoj. O tem ne bi razmišljali dvakrat.«

V taboru Ajaxa je bilo razočaranje po pričakovanju veliko. »Tekma je bila dolgočasna. Nobena stran si ni priigrala priložnosti,« je ocenil trener Ajaxov trener Peter Bosz. »Seveda sem razočaran, saj finale igraš, da v njem zmagaš. Nam ni uspelo. Na igrišču nisem videl Ajaxa, ki sem ga vajen. Za vse moje igralce je bil to prvi finale. Od poraza se bodo nekaj naučili in postali še močnejši. Če bo klubu uspelo zadržati nogometaše, bo ekipa v naslednji sezoni še boljša. V to sem prepričan,« je še zatrdil Bosz.