Čakanja je konec. Košarkarji Olimpije so po odličnem drugem polčasu v skoraj polnem Tivoliju še tretjič v štirih tekmah premagali Rogaško in tako po osmih letih prišli do šestnajstega naslova državnega prvaka v samostojni Sloveniji. Blestel je organizator igre pri Ljubljančanih Brandon Jefferson, ki je dosegel kar 30 točk, za najkoristnejšega igralca (MVP) finala pa je bil izbral Devin Oliver.

Čeprav je trener Olimpije Gašper Okorn po porazu v Rogaški Slatini poudaril, da si njegovi košarkarji tako mehkega vstopa v tekmo ne smejo več dovoliti, se je zgodilo ravno to. Rogaška je obračun v Tivoliju namreč odprla z zaporednima trojkama Darwina Davisa Jr. in Dragiše Drobnjaka, ki sta moštvu vlila samozavest, nasprotnika pa nemudoma postavila v podrejen položaj. S potrpežljivo igro in lepim kroženjem žoge so Slatinčani tudi v nadaljevanju pogosto našli prostega igralca na metu za tri točke in bili tudi učinkoviti, saj so jih v prvih desetih minutah zadeli pet iz sedmih poskusov. Čeprav je ves čas kazalo, da se utegne Rogaška odlepiti na višjo prednost, ji to ni uspelo, za kar je bila v drugem delu druge četrtine tudi kaznovana. Dražen Bubnič je namreč po vstopu v igro hitro dosegel dva koša, s trojko pa v 18. minuti poskrbel tudi za prvo vodstvo Olimpije na tekmi. Že tako razgrete navijače v dvorani Tivoli je pred začetkom drugega polčasa k še glasnejšemu navijanju pozval Janković, nato pa s soigralci pohodil stopalko za plin ravno v trenutku, ko sta na tribune prikorakala vodja sveta sponzorjev pri Olimpiji Jože Mermal in prihodnji predsednik kluba, sicer predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik. Prvi napad zmajev je Rogaška po zaslugi odličnega Davisa še odbila, drugega v zadnji četrtini pa ne in Ljubljančani so se po osmih letih na zadovoljstvo skoraj polne dvorane Tivoli veselili tako želenega naslova državnega prvaka.

»Naslov prvaka nam pomeni ogromno. To je bila pika na i izredno dolgi sezoni, v kateri smo odigrali kar 76 tekem. V dvorani Tivoli je bilo vzdušje fenomenalno. Svetu sponzorjev in upravi kluba se zahvaljujem za zaupanje. Naj bo dvojna domača lovorika, ki smo jo pripeljali nazaj v Ljubljano, nov začetek za Olimpijo. Torej pozitivna stvar in pozitivni signal, da se korak za korakom začne graditi nekaj lepšega,« je povedal presrečni trener Olimpije Gašper Okorn, ki sta mu na parketu čestitke izrekla tudi Berločnik in Mermal. Slednji je potrdil zapise v medijih, da se klubu obetajo lepši časi. »Ljubljana in Slovenija uživata v dobri košarki. Ne samo reprezentančni, tudi klubski. Tokratna tekma je lep dokaz za to. Če hočemo tradicijo nadaljevati, moramo stabilizirati naše klube. Gospod Berločnik je bil nad vzdušjem navdušen. Nihče v zadnjem obdobju ni upal prevzeti položaja predsednika, saj gre za občutljivo in zahtevno funkcijo. Računamo, da bo postavil piramido od spodaj navzgor in da bomo temelje gradili na domačih igralcih. Na skupščini junija bodo vse napovedane spremembe tudi potrjene. Dolg smo do danes že znižali na milijon evrov, v prihodnjih šestih mesecih ali največ letu dni pa ga bomo povsem poravnali. Pot nazaj v evroligo ni tako dolga, kot se morda komu zdi,« je optimistično razlagal Jože Mermal. Ob tem je dodal, da letošnja sezona pripada Gašperju Okornu in da ni izključeno, da bo delo nadaljeval tudi v prihodnji.

Medtem ko so košarkarji Olimpije na parketu slavili naslov prvaka, je gostujoče košarkarje kljub porazu glasno spodbujalo kakšnih 700 njihovih navijačev. »Olimpija je imela več razigranih igralcev in daljšo klop. Predvsem pa tokrat neverjetnega Brandona Jeffersona. Mi smo presegli svoje cilje, zato razočaranje ni preveliko,« je povedal igralec Rogaške Tadej Ferme.