Dan pred odprtjem najbolj slavne vrtne razstave na svetu Chelsea Flower Show si razstavljeno cvetje tradicionalno ogledajo člani britanske kraljeve družine. Letos si je razstavo ogledala tudi kraljica Elizabeta in dobro poučeni vedo povedati, da je 91-letna monarhinja ponovno odkrila radost vrtnarjenja. Lani je naročila, da morajo prenoviti njene najljubše vrtove dvorca Frogmore House znotraj kompleksa Windsor, in celo sama je izbirala cvetlice za okrasne grede. Zato je bila tudi med obiskom vrtnarske razstave izjemno navdušena nad novimi rastlinami in je pokazala iskreno zanimanje za vrtnarjenje. Nekaj, česar prej pri njej niso bili vajeni. Spremljevalce je presenetila celo s poznavanjem latinskih imen rastlin.

Razstavo si je ogledala tudi vojvodinja Cambriška, a njo so bolj kot okrasne rastline zanimali razstavljeni zelenjavni vrtovi. Zatrdila je, da se je s sinom in hčerjo ravno lotila prvih korakov v oskrbi zelenjavnega vrta, ki ga imajo v hiši Anmer Hall v Norfolku, kjer živi mlada družina princa Williama. Sina Georgea naj bi naučila, naj nikar ne daje v usta naprstca, češ da je strupen. Tako je Kate še ena od slavnih, ki so privrženci mode vrtnarjenja. Povedala je tudi, da otroka uči, da je zelenjava z vrta najboljša in najbolj zdrava, ker veš, od kod pride. Seveda v Norfolku niso sami uredili zelenjavnega vrta, temveč so za to najeli vrtnarja, ki je povedal le, da imajo deset gredic zelenjavnega vrta, da pa so nasadili tudi veliko dreves, po katerih bosta lahko plezala otroka.

Charles z vnukom sadi drevesa

Njena zagnanost je gotovo všeč princu Charlesu, najbolj znanemu vrtnarju kraljeve družine. Za vrtnarstvo se je navdušil v osemdesetih letih, ko je kot obseden začel vrt družinske hiše v Highgrovu spreminjati v ekološki vrt, čeprav se je navduševal tudi nad bolj kompleksnimi oblikami islamskih vrtov, kjer so ga navduševali geometrični simboli, vtkani v poti in drevesa.

Seveda vsega tega ni počel sam, temveč oborožen s tedaj priljubljenimi vrtnimi guruji. Iz popolnega začetnika se je prelevil v pravega poznavalca in tudi on je odločen, da bo vnuka princa Georgea okužil z vrtnarstvom. Zato je svoj ekološki vrt v Gloucestershiru spremenil v otrokom prijazen vrt, vnuk pa mu je pomagal skopati jamo za novo drevo. Zdelo se mu je zelo pomembno, da skupaj z vnukom posadi drevo, pa čeprav George pozneje ne bo navdušen vrtnar. Tako kot ni njegov oče William, ki je nezanimanje za vrt očitno podedoval po mami princesi Diani, ki je o rožah dejala le, da jih rada gleda, a si nikakor ne more zapomniti njihovih imen.