Sobotni zadnji krog v prvi nogometni ligi bo dal odgovore na zadnja odprta vprašanja. Za drugo mesto se bodo udarili Gorica, Olimpija in Domžale, predzadnjemu mestu pa se bodo skušali izogniti Rudar, Krško in Aluminij. Za prvake iz Maribora bo priprava na evropsko poletje kratka, pod Pohorjem pa imajo kopico skrbi predvsem v povezavi z neprepričljivo igro in kadrovanjem moštva.

Pred zadnjimi tekmami je že znano, da je mariborski kapetan Marcos Tavares po izboru Dnevnika postal najboljši nogometaš sezone 2016/17. Zbral je 51 točk in si zaradi več zmag predčasno zagotovil neulovljivo prednost pred drugouvrščenim Daretom Vršičem. Položaj med vodilno peterico lahko ujamejo še Matej Podlogar (Celje), Jasmin Handanović (Maribor), Marko Zalokar (Krško) in Grega Sorčan (Gorica).

Prav goriški vratar Sorčan je bil po izboru Dnevnikove žirije soglasno izbran za najboljšega posameznika 35. kroga. Proti Olimpiji je zbral šest obramb in ustavil enajstmetrovko Danijelu Miškiću. Gorenjec Grega Sorčan sodi med najobetavnejše slovenske vratarje, saj pragmatično gradi svojo kariero. V Novo Gorico se je vrnil iz Verone, za njegov vzpon pa je zaslužen tudi trener vratarjev Borut Mavrič. Sorčan je za manj denarja raje ostal v slovenski ligi, kjer ohranja redni tekmovalni ritem, kot da bi v Italiji sedel na klopi in nazadoval.

Drugo mesto je v minulem krogu osvojil velenjski napadalec John Mary, ki je s sedemnajstimi goli vodilni strelec lige. Rudar bo v zadnjem krogu gostil Radomlje, zato se Maryju obeta naziv kralja med strelci. Tretji je bil goriški branilec Matija Boben, ki se je tako kot Sorčan izkazal proti Olimpiji, zaradi dobrih predstav pa se je znašel na radarju Maribora. Četrto in peto mesta sta dosegla nogometaša iz Radomelj – vratar Aljaž Ivačič je v Murski Soboti z desetimi obrambami preprečil mariborsko zmago, napadalec Marko Nunić pa je v drugem polčasu zadel za vodstvo Radomelj. Vijolični niso zmagali že pet tekem zapored.