Med pomembnejšimi kapitalskimi trgi so na vrednosti najmanj izgubile delnice evropskih podjetij. Pretekli teden objavljeni makroekonomski podatki potrjujejo krepitev gospodarske rasti v Evropi. V prvem četrtletju je tako evroobmočje doseglo 1,7-odstotno gospodarsko rast, edina šibka točka območja pa je bila spet Grčija, ki je po dveh zaporednih četrtletjih negativne gospodarske rasti znova zdrsnila v recesijo.

Na trgih v razvoju je zaradi korupcijske afere spet negativno presenetila Brazilija. Brazilci so lani zaradi številnih afer odstavili predsednico Dilmo Rousseff, ki jo je nasledil Temer – ta se je, sodeč po brazilskih medijih, prav tako ujel v korupcijsko afero. Iz njegovega kabineta so sicer sporočili, da predsednik ni nikoli nikogar podkupil in da ne razmišlja o odstopu s funkcije. Zaradi politične napetosti je brazilski indeks Ibovespa v četrtek izgubil kar 8 odstotkov v brazilskih realih.

Mirnega tedna pa niso imeli niti v Fiat Chryslerju. Ameriško ministrstvo za pravosodje je namreč sporočilo, da pripravlja tožbo proti družbi zaradi domnevnih kršitev pri merjenju izpušnih plinov v ozračje. Podobno kot Volkswagnu tudi Fiat Chryslerju očitajo uporabo nedovoljene programske opreme, ki prikazuje nižjo količino izpušnih plinov na modelih dodge ram, jeep grand cherokee in fiat 500X. Poleg tega je Fiat Chrysler sporočil vpoklic približno 1,25 milijona poltovornih vozil ram zaradi napake v programski opremi, ki naj v primeru nesreče ne bi odprla stranskih zračnih blazin. Delnica družbe je v prvih dveh dneh po objavah izgubila 7,6 odstotka, se nato popravila in teden zaključila pri –2,9 odstotka. Dobrega tedna niso imeli niti ostali proizvajalci avtomobilov. Po podatkih Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev je prodaja vozil v Evropi v aprilu upadla za 6,6 odstotka glede na lansko leto. Ključen razlog za tak padec je, da so za razliko od lani bili velikonočni prazniki letos aprila. Največji padec je ugotovila Velika Britanija (–19,8 odstotka), sledijo ji Nemčija (–8 odstotkov), Francija (–6 odstotkov) in Italija (–4,6 odstotka). Pozitivni makroekonomski podatki pa so le prišli z Japonske, saj je tamkajšnje gospodarstvo po prvih treh mesecih letošnjega leta doseglo hitrejšo rast od pričakovanj. Gospodarska rast je v četrtletju dosegla 0,5 odstotka (oziroma 2,2 odstotka, prevedeno na letno raven), s čimer je Japonska dosegla že peto četrtletje zaporedne rasti. Japonsko gospodarstvo poganja predvsem močan izvoz, gospodarsko rast pa spodbujajo tudi naložbe, povezane z olimpijskimi igrami v Tokiu leta 2020. Med drugimi pomembnimi makroekonomskimi podatki je bil tudi obseg proizvedene nafte v ZDA. Obseg proizvodnje nafte iz skrilavcev se približuje rekordnim ravnem, doseženim v letu 2015, kar bi lahko ogrozilo prizadevanja kartela Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) za zvišanje cen črnega zlata.