Mrežo Ottawe je kot prvi načel Olli Maatta, ki je bil natančen z branilskega položaja, ob tem pa razveselil navijače na tribunah razprodane dvorane PPG Paints Arena. Slabe štiri minute kasneje je plošček spretno za hrbet vratarja senatorjev Craiga Andersona preusmeril še kapetan Sidney Crosby, zaključek tretjine pa je nato že odločil zmagovalca pete tekme v seriji. Za pingvine sta po vršenju visokega pritiska zadela še Bryan Rust in Scott Wilson.

Naleta aktualnih prvakov ni ustavila niti menjava vratarja, saj je že po slabih dveh minutah nadaljevanja, ko je na 5:0 povišal Matt Cullen, klonil tudi Mike Condon. Ob koncu se je izkazalo, da je bil za senatorje, ki so nekaj podobnega uprizorili na tretji tekmi v Ottawi (dobili so jo s 5:1), scenarij še za odtenek bolj črn, ko sta se za končnih 7:0 med strelce vpisala še Phil Kessel in Trevor Daley.

Pingvinom se nasmiha še drugi zaporedni finale, potem ko so lansko sezono kronali z osvojenim Stanleyjevim pokalom. Serijo lahko končajo že v noči na sredo v gosteh v Ottawi.