Nogometaši v slovenski ligi bodo vse tekme v zadnjih dveh krogih začeli ob isti uri. Derbi bo jutri v Novi Gorici, kjer gostuje Olimpija. Trenerja Gorice Miran Srebrnič in Maribora Darko Milanič sta edina, ki bosta vso sezono zdržala na klopi, Safet Hadžić pa je že četrti trener Olimpije v sezoni. Čeprav je 48-letni Ljubljančan prekinil serijo neuspehov, stabiliziral ekipo in moštvo prek Maribora popeljal v finale slovenskega pokala, je vse več znakov, da je zgolj dežurni gasilec do konca sezone, čeprav je daleč najcenejši trener v ligi. Njegova letna plača v Olimpiji je nižja od vsot, ki jih najbolje plačani igralci prejmejo na mesec. Hadžić, ki kot Ljubljančan najbolje ve, kaj pomeni Olimpija za mesto, za predsednika kluba Milana Mandarića ni dovolj glamurozen, zato se ozira za novimi trenerji v regiji. Mandarić javno hvali Marka Nikolića, ki je s Partizanom na poti do prvaka Srbije, potem ko ga je v Ljubljani odpustil zaradi rasizma. Ni skrival, ko se je v istem hotelu, v katerem so bili igralci v karanteni, pogovarjal s Hrvatom Zoranom Vulićem in Bošnjakom Amirjem Smajićem, zdaj se je znašel v kombinacijah še Hrvat Igor Biščan…

GORICA – OLIMPIJA jutri ob 16.55, sodnik: Bukovec

Derbi kroga, v katerem bodo pod večjim pritiskom Goričani, ki so lahko celo drugi ali pa ostanejo brez nastopa v kvalifikacijah za evropsko ligo. »Četrtega mesta ne bomo izpustili iz rok, mika nas, da bi se povzpeli še višje,« je odločen trener Gorice Miran Srebrnič. Gorica je med vsemi ekipami spomladi naredila najboljši umetniški vtis in uveljavlja igralce iz lokalnega okolja, neporažena pa je že 11 tekem. Olimpija je z uvrstitvijo v Evropi izpolnila prvi tekmovalni cilj, drugi je naslov podprvaka in tretji osvojitev slovenskega pokala, s katerim bi razveselili predvsem navijače. »Gostovanje v Novi Gorici bo zelo zahtevna preizkušnja, saj je Gorica zelo živahno in igrivo moštvo, ki ima dobro uigran sitem, proti kateremu je zelo težko igrati. Naša največja težava je v tem, da po doseženem golu nehamo igrati. Počasi bi morali začeti igrati tako, da žogo zadržimo v svoji posesti, povežemo akcije, smo všečni, napadalni in tekmo speljemo do zmage. Olimpija mora znova postati strah in trepet za tekmece že, ko stopi na igrišče. Ne glede na številne poškodbe smo Olimpija, ki vedno igra na zmago,« pravi trener Olimpije Safet Hadžić, ki ima toliko težav s poškodbami, tako da mu moštvo sestavlja zdravnik. Če je bil doslej Boateng joker s klopi, bi tokrat moral začeti tekmo in naj bi njegovo vlogo prevzel Oduwa, ki je okreval po poškodbi.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Curk, Kavčič, Boben, Jogan, Kolenc, Kapić, Škarabot, Žigon, Osuji, Filipović. Olimpija: Vodišek, Baskera, Bajrić, Zarifović, Jurčević, Miškić, Kirm, Alves, Boateng, Eleke, Benko. Naš namig: 0.

KRŠKO – KOPER jutri ob 16.55, sodnik: Sagrković

Krško je edina ekipa, ki je v spomladanskem delu sezone premagala Koper. Manj vzpodbuden je podatek, da so od štirih spomladanskih zmag samo eno priigrali pred svojimi navijači, ko so v preteklem krogu premagali odpisane Radomlje. Ker pa je bila to druga zaporedna zmaga v seriji štirih tekem brez poraza, ima vendarle pomembno težo pred odločilnim dvobojem za neposredni obstanek. »Vso energijo moramo usmeriti v to tekmo in poskusiti ostati neporaženi,« poudarja pomočnik trenerja Zorka Radovan Karanović, ki se zaveda pomembnosti predzadnjega kroga, saj bodo v zadnjem gostovali v Mariboru. Po odsluženi kazni se v ekipo vračata pomembna aduta Kramarić in Urbanč.

Koprčani imajo res en sam spomladanski poraz, a kar sedem remijev, ki so odnesli preveč točk in tako je goriško četrto mesto krog pred koncem dosegljivo zgolj teoretično. Kljub temu Marko Krivičić poudarja: »V zadnjih dveh krogih bomo skušali doseči vseh šest točk. Če nam bo Gorica kakšno pustila, bomo to izkoristili. V zadnjih krogih igramo dober nogomet in moramo upati na čudež.« Načrt je zmaga Olimpije v Novi Gorici, njihova zmaga v Krškem in nato še doma, ko v zadnjem krogu na Bonifiko prihaja prav severnoprimorski rival. Ampak Koprčani samo delno sami odločajo o idealnem razpletu…

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Šturm, Vuklišević, Krajcer, Pušaver, Pavić, Urbanč, Mensah, Dangubić, Kramarić, Mujan. Koper: Antolović, Kokorović, Datković, Gregov, Horvat, Krivičić, Hodžić, Pučko, Ibričić, Belima, Križman. Naš namig: 2.

RADOMLJE – MARIBOR jutri ob 16.55, sodnik: Mertik

Nogometna romantika. Prva liga pride po skoraj petih letih spet tja, kjer imajo »fuzbal« res radi – v Mursko Soboto. Že res, da je Fazanerija bližje gostom iz Maribora kot gostiteljem Radomljanom, toda organizatorji upajo, da bo tako kot v najboljših časih Mure.

Toda taktika, rezultati in zlasti igra varovancev Darka Milaniča niso kdo ve kako romantična popotnica za množično gostovanje. Vijoličasti niso zmagali že na štirih tekmah, so v seriji dveh brezzobih, anemičnih in »prijateljskih« porazov z Aluminijem in Celjem. Kakšna bo zdaj igra prvega proti zadnjemu? »Moja naloga je prenesti pozitivno vzdušje, ki smo ga imeli do pred kratkim. Zadevo bomo vzeli resno, iskali rešitve do dobre predstave in zmage. Tega, kar smo gledali zadnji dve tekmi, noče nihče več gledati. Slavili smo že, dovolj je bilo,« se zaveda Milanič in poudarja, da se tudi od fantov, ki letos niso veliko igrali, zahteva ogromno in morajo pač biti boljši od tistih, ki so igrali več, če želijo imeti svetl(ejš)o prihodnost. Da je z Zlatkom Zahovićem že dogovorjen, le na papir je še treba zapisati novo pogodbo, pa je povedal Aleksander Rajčević.

Vse odkar so Radomljani dokončno prikovani na dno, ne igrajo le brez pritiska, temveč tudi precej več pred golom tekmecev. Nazadnje so točko izvlekli tako proti Olimpiji kot Domžalam.

Verjetni postavi – Radomlje: Ivačič, Kumer, Jazbec, Zukić, Marinšek, Barukčić, Lidjan, Rokavec, Janković, Cerar, Nunić, Maribor: Obradović, Palčič, Šuler, Rajčević, Viler, Pihler, Vrhovec, Hotić, Tavares, Novaković, Zahović. Naš namig: 2.

CELJE – RUDAR jutri ob 16.55, sodnik: Jug

Lokalni derbi, v katerem bodo Celjani igrali za Evropo, Velenjčani pa za ostanek. Zelo pestro je tudi dogajanje v obeh klub. Slišijo se celo govorice, da se bodo ukrajinski vlagatelji, ki so v klub prišli tudi z blagoslovom župana Bojana Šrota, umaknili iz Celja, saj naj bi bili precej slabši plačniki, kot so obljubljali. Ker se je Rudar znašel v boju za obstanek, se je stresel stolček trenerja Vanje Radinovića, zato bo v zadnjih 180 minutah v sezoni glavno besedo imel Ramiz Smajlović, ki je bil dežurni gasilec že lani na koncu sezone, v letošnji pa deloval v strokovnem štabu mladinske ekipe. Celjani so nabiti s samozavestjo po zmagi na štajerskem derbiju v Ljudskem vrtu, čeprav bo tokrat zaradi kartonov manjkal vodja napada Dalibor Volaš.

Verjetni postavi – Celje: Rozman, Brecl, Džinić, Travner, Vidmajer, Cvek, Pungaršek, Podlogar, Požeg Vancaš, Cvijanović, Lupeta. Rudar: Radan, Grgić, Billong, Zec, Iharoš, Babić, Bolha, Dodlek, Glavina, Črnčič, Mary. Naš namig: 0.

ALUMINIJ – DOMŽALE jutri ob 16.55, sodnik: Skomina

Obe ekipi bosta pod pritiskom. Aluminij potrebuje zmago v boju za obstanek, Domžale še eno za potrditev uvrstitve v Evropo. »Moj scenarij je tak: Najprej mi premagamo Domžale, nato Rijeka postane hrvaški prvak,« pravi igralec Aluminija Mihael Rebernik, ki je v prejšnjem krogu zablestel z dvema zadetkoma na gostovanju v Velenju, sicer pa v Kidričevem igra kot posojeni igralec Rijeke. Domžale imajo težave z obrambo, saj na zadnjih tekmah domala vsak strel, ki leti v okvir gola, konča v mreži. Na drugi strani ne znajo doseči gola iz stoodstotnih priložnosti. S tem je načeta morala domžalske zasedbe, ki po najbolj črnem scenariju lahko ostane brez Evrope skozi slovensko ligo in bi sezono morala reševati na finalu pokala.

Verjetni postavi – Aluminij: Janžekovič, Kocić, Damiš, Turkalj, Vezjak, Rebernik, Mensah, Vrbanec, Tahiraj, Kramer, Mesec. Domžale: Milić, Brachi, Blažič, Dobrovoljc, Balkovec, Vetrih, Husmani, Volarič, Repas, Franjić, Firer. Naš namig: 0.