Požar, ki se je sinoči vnel v Centru za ravnanje z odpadki Mala Mežakla ob jeseniški deponiji, so gasilci po besedah vodje intervencije Bena Bohinca iz GARS Jesenice pogasili okoli pol štirih zjutraj. Kot je še dejal, bodo vzrok požara ugotavljale pristojne službe.

Da je za požar morda kriv požig, meni Slavko Hrženjak, direktor podjetja Publicus, ki je 100-odstotni lastnik družbe Ekogor, upravljalca z jeseniškim CERO-m. "Zagorelo je na robu odlagališča lahke frakcije, torej v bale stisnjenih plastičnih delov. Videti je bilo, kot da bi nekdo nekaj polil in s tem zanetil požar," pravi. Po njegovem naj bi to dokazovala gasilska dokumentacija, na kraju dogajanja pa so bili včeraj tudi policisti, ki pa sumov storitve kaznivega dejanja še niso potrdili ali ovrgli. Kot so nam pojasnili na PU Kranj, policisti o požaru še zbirajo obvestila in preverjajo sum, ali bi bil požar lahko podtaknjen.

Slavko Hrženjak: Kaj podobnega se še ni zgodilo!

"Da bi bale plastičnih delcev, ki so čakale na odvoz na termično obdelavo v Avstrijo, zagorele same od sebe, ni možno. Ne gre za vnetljive materiale, ki bi bili podvrženi samovžigu, pa tudi stisnjenost v bale jim to preprečuje. Na nobeni od lokacij, tudi tam, kjer takšni plastični deli oziroma tako imenovana lahka frakcija ni stisnjena v bali, še ni zagorelo v vseh letih, odkar se ukvarjamo s predelavi odpadkov," je dejal Hrženjak.

Pogorišče, ki je danes komaj opazno, si je dopoldne skupaj s predstavniki upravljalca ogledala tudi delegacija jeseniške komunale in občine. Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger je pohvalil prizadevnost gasilcev, ki so se borili z ognjenimi zublji ter dodal upanje, da bodo pristojni organi razjasnili vzrok požara.

Zjutraj le še dim

Da se z deponije Mala Mežakla nad Jesenicami vali gost dim, so bili v Regionalnem centru za obveščanje obveščeni sinoči ob 20.20. Jeseničani so z mesta opazovali tudi ogenj, dim pa se je razširil od Hrušice do Koroške Bele, vendar posebnih dihalnih težav po besedah Bohinca ni povzročal. Dim se je z deponije po opisovanju Jeseničanov po mestu širil še danes zjutraj, dopoldne pa sledu o njem ni bilo več.

Z 800 kubičnimi metri gorečih plastičnih bal se je sinoči bojevalo 9 poklicnih gasilcev GARS Jesenice in 22 prostovoljnih gasilcev PGD Jesenice in PGD Hrušica, ki jim je bilo v pomoč pet gasilnih vozil, zaposleni v Ekogorju pa so z delovnimi stroji odmikali ostale bale plastike, da so preprečili širjenje ognja. Danes ponoči pa je bilo na delu še pet profesionalnih gasilcev s štirimi vozili.

Kot je dejal Bohinc, bodo gasilci danes kraj požara še opazovali.