Finci so glede na formo v skupinskem delu z 2:0 presenetili Američane, z dobro igro pa sta navdušili nefavorizirani ekipi Švice in Nemčije. Nemčija se je proti Kanadčanom, ki so se prebudili po porazu v skupinskem delu s Švicarji, upirala na krilih vratarja Philippa Grubauerja. Prav tako so se kot enakovreden nasprotnik izkazali reprezentanti Švice. Švedi so sicer brez težav držali posest, a se je izkazalo, da je možno z disciplinirano obrambo in hitrimi protinapadi konkurirati tudi najboljšim reprezentancam. Rusi so s 3:0 odpravili težkega nasprotnika s Češke.

ZDA – Finska 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Američani so osvojili prvo mesto v svoji skupini, potem ko so klonili le proti Nemčiji, zatem pa nanizali same zmage. Finci so bili v Parizu zelo neprepričljivi in osvojili zanje skromno četrto mesto v skupini. Dotedanjemu poteku navkljub je Finska prikazala izjemno predstavo in imela po zamujenih priložnostih v prvi tretjini na začetku drugega dela še igralca več na ledu; zadel je Mikko Rantanen. To je bil tudi edini zadetek po 40 minutah, Finci so imeli nekaj več priložnosti zaradi več ameriških kazni, toda ekipi sta odločitev preložili na zadnji del tekme, ko je zopet udarila Finska.

Za povišanje na 2:0 je poskrbel Joonas Kemppainen. Američani so morali tvegati in so že skoraj tri minute pred koncem zaigrali brez vratarja Jimmyja Howarda, a so ob tem naredili prekršek za izključitev; brez dodatne prednosti pa tudi ob igralcu v polju namesto vratarja niso zmogli zrežirati preobrata.

Rusija – Češka 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Na tribunah dvorane Bercy se je zbralo razmeroma malo navijačev, na nekaj več podpore so lahko računali ruski hokejisti. Po izenačenem začetku so pomoč s tribun nadgradili v izrazito pobudo na ledeni ploskvi, si pripravili dve lepi priložnosti, z igralcem več pa nato tudi povedli, ko je iz zapestja pod lovilko sprožil Dmitri Orlov. Ponovno številčno prednost so Rusi izkoristili le pet minut pozneje, zelo natančno je meril drugi strelec prvenstva Nikita Kučerov.

Čehi so skušali priti bližje v drugem delu, imeli so terensko premoč in več strelov, toda vratar Andrej Vasiljevski je bil zanesljiv. Češka zaradi neizkoriščenega nato v zaključku ni imela prave priložnosti za preobrat, saj je Rusija zaigrala vidno bolje in nenehno ogrožala vratarja Pavla Francouza. 26-letni vratar iz Plzna je bil brez moči, ko je za končnih 3:0 zadel Artemi Panarin.

Kanada – Nemčija 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Gostitelji prvenstva Nemci so upali na močno podporo s tribun, ki je bila v Kölnu doslej za domače hokejiste vedno izjemna. Kljub kanadski premoči so Nemci zdržali skoraj celotno prvo tretjino, potem pa dobili zadetek v 18. minuti, ko so imeli na ledu igralca manj.

Kanadska premoč se je stopnjevala, v drugem delu do polovice Nemci niso imeli niti enega strela na gol, v vsej tretjini pa le enega. Na drugi strani so imeli tekmeci strelske vaje (skupno kar 50 strelov), toda nemški vratar Philipp Grubauer (48 obramb) je imel zares izjemen večer. Ubranil je skorajda vse, a je podobno kot v prvem delu tudi v drugi tretjini klonil tik pred koncem, ko je Kanadi le uspelo premoč spremeniti v podvojeno vodstvo.

V zadnji tretjini je bila podoba na ledu enaka; stik so nemški igralci držali le zavoljo izjemnih obramb razpoloženega vratarja, zadeli pa celo z igralcem manj, ko je iz protinapada zaključil Yannic Seidenberg. A za presenečenje je bilo to le premalo, Nemci so se ob aplavzu svojih navijačev poslovili, Kanada pa si je pričakovano in zasluženo zagotovila boj za medalje.

Švica – Švedska 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Švedi so hitro pokazali, da jih dosedanji uspešni nastopi Švice v Parizu ne zanimajo. Hiter gol Nicklasa Backströma je pomenil, da so bili Skandinavci že v uvodu v prednosti, a so pozneje Švicarji le vzpostavili ravnotežje, ko je v 13. minuti z golom med nogama vratarja Henrika Lundqvista izid poravnal Gaetan Haas.

V 34. minuti je za ponovno švedsko vodstvo po izjemni podaji Oliverja Ekman-Larssona iz protinapada zadel William Nylander. Švedi so kmalu po začetku zadnjega dela vodstvo še povišali, stopnjevali kombinatorno in taktično brezhibno igro. Polfinale za Švico zaradi tega kljub poizkusom brez vratarja ob koncu tekme ni bilo več na dosegu. Švicarji so ne glede na razplet navdušili z disciplinirano, agresivno obrambo in hitrimi napadalnimi akcijami.